Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США починають боротьбу з українськими боєприпасами

Середа, 23 лютого 2005, 11:24
Сполучені Штати Америки повідомляють про початок реалізації проекту трастового фонду програми НАТО "Партнерство заради миру".

Мета проекту - допомогти Україні ліквідувати надлишкові боєприпаси, мале й легке озброєння й переносні протиповітряні комплекси.

У заяві спікера Держдепартаменту США Ричарда Баучера відзначається, що це найбільший партнерський проект трастового фонду, який коли-небудь, здійснювався НАТО і який є відповіддю на запит України щодо допомоги в ліквідації 1,5 мільйонів одиниць малої й легкої зброї й 133 тисяч тонн боєприпасів.

"Ці запаси, які частково походять ще з радянських часів, є загрозою для громадської безпеки й навколишнього середовища, а також потенційним фактором ризику поширення озброєнь", - відзначається в заяві.

Проект, який буде складатися з чотирьох фаз, розрахований на 12 років, і буде коштувати приблизно 27 мільйонів доларів у донорських внесках. Сполучені Штати будуть вести першу фазу проекту трастового фонду програми НАТО "Партнерство заради миру", що буде коштувати 8,5 мільйонів доларів. Україна буде покривати більшу частину оперативних витрат і витрат на демілітаризацію в натуральному вираженні.

Проект повинен початися вже навесні 2005 року. Як провідна сторона в реалізації першої фази, США зроблять перший внесок у сумі 1 мільйон 642 тисячі доларів.

У заяві підкреслюється, що США закликають до більш широкої міжнародної підтримки цього проекту й будуть працювати з потенційними країнами й організаціями-донорами, включаючи їх поза рамками "Партнерства заради миру".

"Ми привітаємо перші обіцяні внески в 400 тисяч фунтів стерлінгів від Великобританії й 240 тисяч євро від Норвегії", - відзначає Баучер.

ЛІГАБізнесІнформ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування