Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна випровадила вбивцю чемпіона США по боксу

Четвер, 24 лютого 2005, 17:42
З України випроваджено громадянина США Натана Гозмана, який підозрюється у вчиненні ряду злочинів, зокрема, вбивстві співробітника поліції у Нью-Йорку.

Процедуру випровадження здійснено 24 лютого в аеропорту "Бориспіль", повідомляє департамент зв'язків з громадськістю МВС України.

Гозман обвинувачується американськими правоохоронними органами у рекеті, незаконному заволодінні зброєю та серії вбивств на замовлення, зокрема, у скоєнні вбивства у 1995 році чемпіона США по боксу 1994 року, вихідця з Росії Сергія Кобозєва.

Цей боксер стрімко робив кар'єру у професіональному боксі. Очікувалось, що Кобзєв вийде на ринг із Майком Тайсоном.

"Упродовж 2002-2004 років НЦБ Інтерполу в Україні спільно із співробітниками ФБР США здійснювало розшукові заходи, спрямовані на встановлення місцезнаходження громадянина США Гозмана", йдеться у повідомленні МВС.

За даними міліції, у 2000 році Гозман нелегально в'їхав на територію України, після чого незаконно отримав паспорт громадянина України на ім'я Ігоря Ваксмана. В листопаді 2003 року Гозман був затриманий в Житомирській області.

12 травня 2004 р. він був засуджений судом Житомира за незаконне використання завідомо підробленого документу до 1 року 6 місяців позбавлення волі та відбував покарання в одній із ВТК Житомирської області.

Міліція винесла постанову про примусове випровадження Гозмана з України, яку було санкціоновано органами прокуратури.

23 січня 2004 року під час зустрічі тодішнього генерального прокурора Геннадія Васильєва з американським послом Джоном Гербстом дипломат наполягав на видачі Гозмана. Проте Васильєв заявив, що це неможливо, оскільки між двома країнами не підписано договору про екстрадицію.

21 лютого минулого року Гербст відзначив, що вважає глибоко помилковою відмову української сторони видати США Гозмана. "Але ж існують способи передачі підозрюваного, навіть якщо цей договір не підписано", - відзначив дипломат.

За словами Гербста, "генеральний прокурор України намагається виконувати роль патріота, кажучи: раз американці не віддають нам Павла Лазаренка, то чому ми повинні віддавати їм цю людину? Але Лазаренко в США перебуває під судом. А Гозман подорожує країною і невідомо чим займається".

За матеріалами УНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування