Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Піскун залучить записи Мельниченка до справи Гонгадзе. Якщо отримає оригінали

П'ятниця, 25 лютого 2005, 16:45
Генеральний прокурор України Святослав Піскун готовий залучити до справи про вбивство Георгія Гонгадзе записи майора Мельниченка, але хоче отримати їх оригінали.

Про це Піскун заявив у четвер під час прямого ефіру на радіо Свобода".

Як повідомлялося, у четвер лідер СПУ Олександр Мороз заявив, що ініціюватиме відставку Піскуна, якщо він не залучить до справи Гонгадзе записи Мельниченка.

"Я вважаю, що до справи Ґонґадзе треба долучати все, не тільки плівки Мельниченка, а все, що може сприяти розслідуванню цього злочину", - сказав Піскун.

На запитання ведучої, чому, в такому разі, записи не були залучені досі, генпрокурор відповів: "Була проведена міжнародна медична експертиза і було сказано, що вони не є автентичними".

Як розповів генпрокурор, зараз в його і Генпрокуратури розпорядженні є вилучені кілька років тому "просто дискети, на яких записані розмови".

За його словами, запис звуку на них неякісний. "Це багатогодинні розмови, які вивчались неодноразово українськими та міжнародними експертами. Ви знаєте, що за часів роботи генеральним прокурором Васильєвим ці записи були визнані недійсними, неавтентичними. І те, що там не можна розпізнати голоси людей, які на них говорять".

"До речі, це була міжнародна експертиза. За це було виділено 760, здається, тисяч гривень, вона була підготовлена фахівцями, і сьогодні вона існує", - сказав Піскун і додав, що він не визнає цю експертизу, але "вона є, існує де-факто у кримінальній справі, і це також відкидати не можна".

Піскун заперечив, що Генпрокуратура має у своєму розпорядженні результати експертизи записів Мельниченка, зробленої фахівцями американського ФБР.

"Ми неодноразово зверталися до американського міністерства юстиції про допит Мельниченка, долучення до справи плівок, записів для того, щоб приєднати до справи Ґонґадзе", - сказав він. За словами Піскуна, "Микола Мельниченко відмовився давати свідчення по справі Ґонґадзе".

"Що хоче Піскун? Піскун і слідство вимагають і хочуть отримати оригінали цих записів, для цього я особисто возив лист до США", - заявив генпрокурор.

"Нам треба одна конкретна справа, щоб ми розкрили та знайшли вбивць. Ми просимо, щоб він нам дав свідчення, надіслав нам оригінали цих записів, пояснив, як вони записані, ми тут же їх долучаємо до матеріалів кримінальної справи, як речові докази, і працюємо згідно кримінально-процесуального кодексу України. А те, що у нас є, це копія, і треба ще це довести, і з чого копії", - сказав генпрокурор.

Зазначивши, що "справа честі правоохоронних органів протягом року розкрити цю справу", Піскун підкреслив: "А якщо нам для цього потрібні будуть оригінали чи копії плівок, чи навіть сам Мельниченко для допиту, то ми обов’язково це дістанемо, допитаємо і зробимо, і хто б нам не заважав, і що б з нами не робив".

На запитання, що може прискорити розслідування справи, Піскун сказав: "Це тільки наполеглива праця, 24 години на добу. Щоб не "дьоргали" та не заважали".

На уточнююче запитання в кінці передачі, чи буде він залучати записи Мельниченка до справи, Піскун відповів: "Без питань, я ж сказав з самого початку, що записи будуть долучатися, але треба встановити їх автентичність".

"Українська правда"

Читайте також:

Кучму посадять за Гонгадзе, а разом Зінченка, Порошенка й Литвина?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування