Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко призначив нового відповідального за кадрові чистки в міліції

Субота, 26 лютого 2005, 12:05
Спецпідрозділ "Сокіл" УБОЗу переданий Департаменту внутрішньої безпеки і на цей підрозділ покладається функція "радикального очищення міліцейських лав від корупціонерів", повідомив новий міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

"У руках міністра в цей перехідний період чищення кадрів (чищення не з погляду лояльності до міністра, а з погляду лояльності до закону) повинні перебувати контррозвідка — це й є зазначений департамент — і "караючий меч" — "Сокіл". Таке явище тимчасове. Згодом "Сокіл" повернеться на своє місце і боротиметься із зовнішньою злочинністю. Поки він чистить кадри міліції", пояснив свою "логіку" міністр.

Луценко ствердно відповів на запитання, що це рішення є наслідком того, що він зіштовхується з реальним фізичним опором підлеглих, які відмовляються виконувати накази. "Так, в окремих випадках ми стикаємося з опором такого роду, у ряді інших випадків ми відчуваємо прихований опір", говорить міністр.

На його переконання, "Сокіл" з огляду на свій статус не був замішаний у протизаконних діях, пов’язаних із корупцією. "Спецпідрозділ завжди був внутрішньою структурою, котра ніколи прямо не виходила на начальника управління чи заступника міністра. Тому саме цьому підрозділу буде значно легше боротися з тими, у кого дуже великі зірки на погонах".

Луценко повідомив, що виконувачем обов’язки голови Управління по боротьбі з організованою злочинністю призначено полковника Корнича, якого "рядовий склад УБОЗ не просто вважає професіоналом, Корнич — один із їхніх героїв". "У мене також є інформація, що Корнич міг бути одним із учасників не зовсім порядних діянь УБОЗу 90-х років. Але жодних доказів мені не надано".

Луценко сказав, що не знає, що Корнич останнім часом займався забезпеченням безпеки банку Тігіпка. Корнич також був сусідом кабінету з вбитим Ігорем Гончаровим, якого обвинувачують у створенні банди перевертнів, але, як підкреслив Луценко, "стосовно Корнича немає доведеного негативу".

Торкаючись кадрових призначень, Луценко повідомив, що "будь-які кадрові призначення проходять узгодження в Раді національної безпеки й оборони, у Державному секретаріаті й у деяких випадках — у Кабінеті міністрів України".

За його словами, на даний момент в нього було лише дві відмови з Державного секретаріату, які не стосуються кандидатур на посаду начальника управління чи заступників. При цьому він додав, що серед уже призначених кандидатур "є жорстко рекомендовані".

"Однак вирішальними тут є не всі перелічені мною чинники, а службові записки Департаменту внутрішньої безпеки. У багатьох випадках саме вони зупиняли або підтверджували ту чи іншу кандидатуру", додав міністр.

Луценко повідомив, що тимчасово запровадив інститут представників міністра при УВС кожного регіона, які аналізуватимуть переатестацію особового складу, вивчатимуть питання, чи не були замішані працівники міліції у фальсифікації виборів, "чи не займалися приховуванням і кумівством", а також розглядати скарги громадян.

Міністр пообіцяв особисто здійснювати рейди, але, за його словами, на жаль, міліція "якимось чином блискавично дізнається про його появу будь-де".

Зараз в міліції нараховується більше 200 тисяч осіб, з них — 15 тисяч патрульних, 14 тисяч дільничних, 20 тисяч працівників ДАІ, 8 тисяч — ВВІР, 4 тисячі —ЗМОП.

"У мене сьогодні потік відставок. Є такий настрій, мовляв, нехай покажуть, чого вони варті без нас. Існує спокуса одержати велику пенсію, а потім повернутися, коли неминуче впаде "режим червоного Луценка", вважає міністр.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування