Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україну записали у валютний союз СНД

Субота, 26 лютого 2005, 13:21
В перспективі на території України може бути введена єдина валюта в рамках Єдиного економічного простору.

Таку думку висловив заступник голови правління Національного банку Білорусії (НББ) Микола Лузгін, коментуючи підсумки засідання робочої групи представників центробанків країн Співдружності незалежних держав, яке відбулося в Мінську 24-25 лютого.

Засідання було присвячене доопрацюванню проекту програми з реалізації концепції співробітництва й координації діяльності держав-учасниць СНД у валютній сфері.

"Можливість створення у перспективі валютного союзу в рамках СНД вже передбачається, але це можна розглядати поки що суто теоретично й без наявності яких-небудь зобов'язань", - сказав Лузгін.

У той же час він вважає, що стратегічні передумови повернення єдиної валюти в рамках СНД є, і це відповідає міжнародній тенденції створення валютних зон і валютних союзів.

Відзначаючи різний рівень інтеграції країн СНД, Лузгін упевнений, що ближче за всіх до переходу на єдину валюту підійшли Білорусія й Росія. На його думку, імовірність введення російського рубля в Білорусії з 1 січня 2006 року зберігається, "поки ця дата позначена" домовленістю глав держав.

Разом з тим, наступним етапом валютної інтеграції Лузгін бачить введення єдиної валюти на території країн Єдиного економічного простору (ЄЕП) Білорусії, Росії, України й Казахстану або ж у рамках Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС), що об"єднує Білорусію, Росію, Казахстан, Таджикистан і Киргизію.

За словами Лузгіна, в питаннях курсовий і валютної політики "навіть саме життя змушує нас (країни СНД) іти приблизно в однаковому напрямку". Зокрема, для всіх країн СНД характерний "плаваючий" курс національної валюти.

Кажучи про заходи розглянутої на засіданні програми, Лузгін повідомив, що в цілому вони передбачають поступовий перехід до єдиної курсової політики й оптимізацію валютних режимів. Крім того, передбачається зближення платіжних систем, збільшення частки використання нацвалют у розрахунках, дедоларизація національних економік.

Як відомо, Україна є асоційованим членом СНД, а представники нинішньої влади не раз заявляли, що максимально припустимим рівнем інтеграції України в рамках ЄЕП є створення зони вільної торгівлі.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...