Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Костенко не піде в партію "Наша Україна", бо не хоче другої КПРС. І виведе УНП з фракції

Субота, 26 лютого 2005, 16:58
Українська народна партія не входитиме до єдиної партії, яка створюється на базі блоку "Наша Україна".

Про це заявив голова УНП Юрій Костенко, відповідаючи на запитання журналістів під час з'їзду.

На запитання, як він ставиться до створення єдиної партії, Костенко відповів: "Вкрай негативно. Не хочу, щоб було створено нову КПРС".

За його словами, не можна низку партій "автоматично трансформувати в єдину партію".

"Щоб брати участь у цьому з'їзді, нам необхідно прийняти рішення про розпуск УНП і припинити її політичну діяльність", - заявив Костенко.

За його словами, це буде не об'єднавчий з'їзд, а створення так званої партії "з чистого аркуша".

"Це так звана партія чистого аркуша, а не об'єднання політичних партій, і принципово інші речі, ніж ті, які затвердив з'їзд УНП у січні 2004 року", - підкреслив Костенко.

Він нагадав, що на з'їзді в січні 2004 року УНП заявила, що готова до об'єднання з усіма партіями правоцентристського ідеологічного напрямку на демократичних засадах. "Цим рішенням керується УНП і зараз, коли йде процес обговорення й створення тих або інших політичних блоків, а також спроб об'єднати близькі по ідеології партії", - сказав він.

"Там є декілька політичних ідеологій: демократична, ліберальна, соціальна. Може бути створено партію лише на ідеологічній основі. Партія має віддзеркалювати інтереси суспільства, інакше це мертва партія", - сказав Костенко.

На його думку, така партія "може виконати певне завдання на виборах, і не більше".

Щодо створюваної єдиної партії "Наша Україна", то Костенко погодився з думкою, що це технологічний проект на 2006 рік.

"Ми готові об'єднатися в одну партію на демократичних засадах, тоді цей процес об'єднання почнеться знизу й ми за кілька місяців одержали б єдину правоцентристську політичну силу", - зазначив він.

"На превеликий жаль, наші колеги не сприймають такий демократичний процес об'єднання й пропонують переговорний процес", - заявив Костенко.

За його словами, цей процес "набагато складніший, тому що необхідно домовлятися буквально по кожній посаді в Києві, а ці домовленості можуть не сприймати рядові партійці, які хотіли б самі обирати всіх керівників партії, починаючи з районного рівня".

Костенко нагадав, що за подібним принципом УНП здійснило об'єднавчий процес в 2004 році з 2/3 організацій Демократичної партії України.

Костенко також зазначив, що питання про участь УНП у парламентських виборах буде обговорювати на позачерговому з'їзді, який відбудеться у вересні-жовтні місяці.

Костенко нагадав, що УНП – правоцентристська сила, і наголосив, що працюватиме в цьому напрямку, щоб створити одну сильну партію в цій ніші.

"Ми працюватимемо над цим процесом з Народним рухом і УРП "Собор", - зазначив лідер УНП.

Він також висловився за те, щоб було сформовано ліберальну партію на базі колишньої ПРП (нині "Наша Україна"), а також робітничу партію в лівому електоральному спектрі.

Відповідаючи на запитання про можливість створення окремої фракції Української народної партії у Верховній Раді після створення партії "Наша Україна", Костенко відзначив, що, згідно зі статутом, партійна група УНП не має права входити до складу якої-небудь іншої партійної фракції.

Щодо перспектив 2006 року, Костенко припустив, що буде кілька коаліцій, які підтримають Ющенка, але висловив сумнів щодо збереження коаліції в форматі "Сили народу".

З'їзд переобрав Костенка головою партії. Його першим заступником обрано Івана Зайця, заступниками – В'ячеслава Кириленка, Олександра Слободяна, Антона Бутейка, Олексу Гудиму, Богдана Соколовського і Олександра Мусіюка.

"Українська правда", Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...