Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЗА БІЙКИ З ЮЩЕНКОМ ПІД ЦВК ПЛАТИВ БРАТ ЕКС-ВІЦЕ-ПРЕМ'ЄРА КЛЮЄВА

Четвер, 10 березня 2005, 15:09
Безладдя, організовані під час президентських виборів біля будинку Центральної виборчої комісії представниками штабу Віктора Януковича, фінансував брат екс-віце-прем'єра Андрія Клюєва Сергій Клюєв.

Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль на прес-конференції в четвер.

"Він був касиром", - заявив Москаль.

Москаль також повідомив, що тому, хто розплачувався за організацію безладь під час виборів - Сергію Клюєву - потрібно давно прийти й усе розповісти.

Москаль відзначив, що розслідування інциденту біля будинку ЦВК 23 жовтня 2004 року під час виборчої кампанії було першим його завданням на нинішній посаді.

У ході прес-конференції Москаль продемонстрував відеозапис, що, за його словами, вівся в той день біля Центвиборчкому працівниками зовнішнього спостереження.

За його словами, незважаючи на те, що колишнім керівництвом МВС була дана команда знищити це відео, один зі співробітників зовнішнього спостереження зберіг ці записи будинку й після зміни керівництва МВС добровільно передав їх.

За словами Москаля, у ході розслідування даної справи було встановлено, що в той день, коли ЦВК на своєму засіданні планувала відкрити 450 додаткових виборчих дільниць і коли представники штабу Віктора Ющенка перебували в комісії для того, щоб не допустити їх відкриття, у штабі Януковича один з політтехнологів розробив сценарій провокацій біля Центвиборчкому.

Москаль відзначив, що, відповідно до сценарію, мобільним телефоном була викликана група молодиків, яким було дане завдання почати бійку біля будинку ЦВК з метою виманити з будинку народних депутатів на чолі з Ющенком.

За словами Москаля, у ході слідства було встановлено, що за участь у цій провокації групі молодиків було обіцяно кожному по 500 доларів, однак виплатили по 300, оскільки завдання було виконано не до кінця.

Москаль повідомив, що МВС установило, що протягом жовтня люди зі штабу Януковича підшукували "молодих людей з кримінальним минулим" для реалізації цього завдання. Ці люди проживали в Обухівському районі й використалися для охорони складів, на яких виготовлялася антиющенківська друкована продукція, а також для охорони складів в "Експоцентрі".

За словами Москаля, цими людьми керував кримінальний авторитет з Києва. При цьому він не уточнив, хто саме. За словами заступника міністра, молодим людям на всі акції, що проходили під час виборів, видавалася символіка Ющенка, зокрема, шапочки й шарфики.

За його словами, частина цих молодих людей і взяла участь в акції 23 жовтня.

Зокрема, як заявив заступник міністра, їм було дане завдання закинути у вікна ЦВК каміння й димові шашки. За словами Москаля, на сьогоднішній день всі учасники акції встановлені. Він повідомив, що всі вони є кримінальними елементами, а двоє вчинили вбивство в Сумській області, частина з них уже перебуває в одному з київських СІЗО, а пошук інших триває.

ЛігаБізнесінформ

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування