Лікувати Ющенка допомагав держдепартамент США. Діоксин виготовлено в Росії?

П'ятниця, 11 березня 2005, 10:00
Шестеро американських лікарів таємно допомагали президенту України Віктору Ющенку впоратися з наслідками отруєння діоксином.

Про це йдеться у статті, опублікованій у п'ятницю в газеті "Вашингтон пост", повідомляє РІА "Новості".

За її даними, зокрема троє з лікарів оглядали Ющенка в середині грудня 2004 року у Відні.

За даними видання, групу американських лікарів очолював професор медицини з університету штату Вірджинія Грегорі Саатхофф, який є виконавчим директором експертної організації "Critical Incident Analysis Group", що допомагає урядовим і громадським організаціям США в надзвичайних ситуаціях.

Саатхофф підтвердив газеті участь створеної ним групи американських медиків у лікуванні Ющенка, підкресливши при цьому, що ця допомога була приватною, і уряд США намагався не афішувати своєї участі.

У той же час, за даними "Вашингтон пост", американська медична допомога Ющенку була зроблена після того, як члени його родини звернулися до неназваної офіційної особи в Пентагоні.

Сприяння в організації поїздки лікарів у Відень для зустрічі з Ющенком робив також держдепартамент США й посольство США в Австрії, а також американський посол в Україні Джон Гербст, пише газета.

З посиланням на неназваних представників адміністрації США "Вашингтон пост" повідомляє також про наявність ознак того, що діоксин, яким був отруєний Ющенко, нагадує висококонцентрований діоксин. Газета стверджує, що він нібито був зроблений в одній з лабораторій у Росії на початку попереднього десятиліття.

Інший неназваний по імені представник американської адміністрації підкреслив газеті, що російське походження діоксину, яким був отруєний Ющенко, ще не означає, що Росія була до цього причетна. При цьому представник адміністрації відзначив, що США не відомо, хто отруїв Ющенка.

"Вашингтон пост" повідомляє також, що сприяння в пошуку американських лікарів для надання допомоги українському лідеру зробив відомий вашингтонський адвокат Роберт Макконелл, який більше десяти років підтримує особисті дружні стосунки з Ющенком.

Маконнел підтвердив газеті, що представник уряду США, ім'я якого він назвати відмовився, рекомендував йому звернутися до професора Саатхоффу. "Коли відбулося отруєння, вони стикнулися із труднощами у будь-якому просуванні в Європі й звернулися до нас за допомогою", - сказав американський адвокат.

Неназваний член українського парламенту восени минулого року приїжджав до Вашингтона, щоб зустрітися з Макконеллом і передати в США для професора Саатхоффа зразки волосся, нігтів й аналізи крові Ющенка, пише газета.

В інтерв'ю "Вашингтон пост" професор Саатхофф повідомив, що американський уряд не брав особистої участі в роботі його медичної групи, побоюючись зовнішньополітичного резонансу.

"В уряді США не було зацікавленості або можливості бути залученим у дану ситуацію, тому що це було б втручанням у вибори в іншій країні", - сказав професор.

Допомогу медиків зі США Ющенку підтвердив також директор віденської клініки Майкл Цимпфер, за словами якого, американські колеги своєю експертизою й висновками по діагнозу допомогли австрійським лікарям вибрати найкращий курс лікування для українського лідера.

Неназваний представник адміністрації США повідомив "Вашингтон пост", що директор клініки, який весь час виступав перед ЗМІ, допоміг американським лікарям зберегти інкогніто.

"Він (Цимпфер) був найкращим прикриттям, тому що дуже хотів, щоб вся слава дісталася йому", - повідомив представник адміністрації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування