ЛАЗАРЕНКО ДОВЕДЕ ПРИЧЕТНІСТЬ КУЧМИ ДО ПОЛІТУБИВСТВ?

П'ятниця, 11 березня 2005, 10:08
Колишній український прем'єр Павло Лазаренко має намір надати новій українській владі "документальні свідчення" причетності Кучми до більшості резонансних злочинів, вчинених в Україні в останні роки.

Про це він сказав в інтерв'ю російській "Независимой газете".

Лазаренко впевнений, що Кучма стоїть за загадковою низкою самогубств відомих українських політиків. Так, за його словами, екс-глава МВС Юрій Кравченко пішов з життя не з власної волі.

"Не має значення, було це вбивством чи доведенням до самогубства", - сказав Лазаренко "НГ" по телефону із Сан-Франциско.

"Я не здивуюся, якщо стане відомо, що після арешту міліцейських полковників, замішаних у справі Гонгадзе, між Кучмою й Кравченком відбулася розмова. Не виключаю, що на пряме запитання Кравченка, як йому тепер вчинити й що робити, він одержав від колишнього патрона ту відповідь, яка й підштовхнула його до останнього кроку", - додав він.

"Для мене очевидно, що Кучма своїми діями довів Кравченка до смерті. У мене також немає сумнівів у тому, що він здатний був це зробити. Він же й раніше подібні питання вирішував у такий же спосіб", - стверджує Лазаренко.

За його словами, він належить до числа тих "далеко не всіх людей, які знають не з чуток про діяння Кучми".

"Наприклад, можу навести рахунки, схеми... Та що там рахунки - це дріб'язок. Я, повірте, можу розповісти (і довести) дуже багато чого про те, що відбувалося в країні при Кучмі", - говорить він.

"Хто ще має у своєму розпорядженні таку інформацію? Бакай (колишній керівник "Нафтогазу України", друг родини Кучми), Пінчук (зять колишнього президента), ще кілька людей... Я знаю багато чого, навіть занадто багато", - говорить Лазаренко.

Він стверджує, що має у своєму розпорядженні дуже важливі документи.

"Про їх значимість може свідчити те, що Кучма спеціально відправляв делегації Генпрокуратури в Ізраїль (вони припускали, що саме там зберігаються документальні підтвердження злочинів колишнього президента) з вимогою знайти й знищити їх. Але це зробити не вдалося", - стверджує екс-прем'єр.

Лазаренко не вірить, що існують якісь гарантії від Ющенка Кучмі.

"Ющенко сам говорить, що його отруїли за наказом влади. Він побував на грані життя й смерті й довго ще буде переживати наслідки цього отруєння. Чи міг він пробачити таке, пообіцявши недоторканність своїм отруйникам? Чи існує мета, яка могла б виправдати таке прощення? Ви уявляєте, яке страшне випробування випало його родині? У нього зовсім маленькі діти... Я ставлю себе на його місце й розумію, що гарантії Кучмі він давати не міг", - говорить Лазаренко.

Як відомо, Лазаренко перебуває під судом у Сан-франциско, де чекає вироку судді у своїй справі. Улітку присяжні визнали його винним.

Читайте також:

Павел Лазаренко: я покинул Украину по прямому распоряжению бывшего президента

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News