Ющенко проведе півдня з Бушем і злітає на батьківщину дружини

П'ятниця, 11 березня 2005, 10:54
Майбутній візит президента Віктора Ющенка до США був однією з основних тем перемовин під час першого дня візиту до цієї країни міністра закордонних справ Бориса Тарасюка.

Перший день свого візиту до США Тарасюк присвятив Конгресу, громадським організаціям і українській громаді.

Тактика Тарасюка полягала у використанні результатів помаранчевої революції для отримання максимальних дивідендів для України в економічному плані.

Про ці плани Тарасюк розповідав сенаторам в Конгресі, міністру торгівлі США Карлосу Гутіерасу, запрошеним на обід в готелі "Медісон", а також на зустрічі зі студентами Університету Джорджа Вашингтона, куди він спізнився на 30 хвилин.

"Будь-хто, хто бажає Україні добра мусить допомогти їй із вступом до СОТ", - заявив Тарасюк під час обіду, організованого Міжнародним республіканським інститутом.

Дивідендами від помаранчевої революції для України можуть стати відміна поправки Джексона-Веніка, підписання двостороннього договору з США про доступ на ринки товарів і послуг, наданні Україні статусу країни з ринковою економікою.

Водночас міністр торгівлі США Карлос Гутіерас наполягав на прийнятті Верховною Радою України законів про надійніший захист інтелектуальної власності.

Ще однією темою обговорення в Конгресі був можливий виступ Віктора Ющенка на спільному засіданні обох палат Конгресу – явище неординарне за американськими стандартами.

З останніх доповідачів можна пригадати хіба-що президента Грузії Саакашвілі і прем’єр-міністра Британії Блеєра, а також самого Джорджа Буша під час традиційного річного звернення "Про стан в країні".

За попередньою інформацією, Ющенко планує провести в Америці три дні, у тому числі відвідати Чикаго, батьківщину дружини. Розмова з Бушем відбудеться, очевидно, у перший день візиту і буде тривати "надзвичайно довго" як для теперішнього господаря Білого дому – півдня.

Увечері на прийнятті в українському посольстві Тарасюк продовжував проводити зустрічі за закритими дверима. Поки всі їли до кімнати зайшли колишні посли США до України Карлос Паскуаль і Стівен Пайфер, а також було помічено посла у Києві Гербста.

Прийшов навіть міністр оборони США Рамсфельд, який взагалі за традицією з міністрами закордонних справ не зустрічається, тим більше ввечері, на прийнятті в посольстві. Рамсфельд і Тарасюк говорили за закритими дверима хвилин двадцять. У п’ятницю вони продовжать зустріч.

Крім Рамсфельда, Тарасюк у п’ятницю планує зустрітися ще з Кондолізою Райс і Діком Чейні, а також виступити в Національному прес-клубі.

"Українська правда", Вашингтон

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
21:36
Через російський обстріл передмістя Херсона загинула літня жінка
Усі новини...