У Литвина бачення в справі Гонгадзе, але він не хоче заважати Генпрокуратурі

П'ятниця, 11 березня 2005, 18:17
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка або довели до самогубства, або замовники вбивства Георгія Гонгадзе намагаються замести свої сліди.

"Мені складно давати відповідь і оцінку того, що відбулося. Якщо говорити про версії, що це самогубство, то я вважаю, що це доведення до самогубства, якщо говорити про версії вбивства, то це означає, що дійсні замовники цієї справи (убивства Гонгадзе) намагаються замести свої сліди", - сказав Литвин у прямому ефірі радіо "Ера" у п'ятницю, відповідаючи на запитання про те, чим була загибель Кравченка вбивством чи самогубством.

Відповідаючи на запитання, чи з'являться нові версії у розслідуванні справи про вбивство Гонадзе, Литвин підкреслив, що йому "не етично говорити про які-небудь версії", хоча у нього "є своє інтуїтивне бачення, політичне бачення".

"Думаю, потрібно дати можливість довести до завершення цю справу Генеральній прокуратурі й менше займатися політиканством у цьому питанні, тому що сьогодні всі кому не ліньки дають прогнози, що не сприяє встановленню істини", - сказав спікер.

Литвин повідомив, що його не запрошували до Генпрокуратури, однак він готовий давати необхідні свідчення. "Якщо необхідно, я їх (свідчення) буду давати - це залежить від тих, хто займається розслідуванням цієї справи", - сказав Литвин.

Коментуючи заяву колишнього майора держохорони Миколи Мельниченка про необхідність усунути від влади спікера парламенту як представника старої влади, Литвин сказав:

"Я радий такій високій оцінці - що я впливаю на нову команду й спрямовую її діяльність. Я думаю, це було б дуже добре, якби це було дійсно так. А з іншого боку, що може нового й іншого сказати майор Мельниченко - він уперто, до кінця буде захищати свою версію".

Спікер підкреслив, що було б краще, якби Мельниченко здав усі інструменти, за допомогою яких він робив усі записи, і дав можливість оприлюднити всі плівки погодинно й по днях.

Відповідаючи на запитання, чи упевнений він, що ці записи справжні, Литвин сказав: "Якби я був упевнений, я, напевно, займав би іншу позицію". Разом з тим, спікер зазначив, що в цьому питанні мають розбиратися фахівці.

"Дуже зараз намагаються скоординовано спрямовувати слідство, як мені здається, правдолюби й правдошукачі, в тому руслі, в якому їм вигідно, щоб воно розвивалося. Тим більше - тиснуть й одночасно кажуть, що вони поважають закони, що вони демократи", - сказав Литвин.

Як відомо, у записах, які стосуються Гонгадзе, є й голос, схожий на голос Литвина, котрий у той час очолював адміністрацію президента.

Днями Литвин заявляв, що якби почував свою провину у справі про вбивство Гонгадзе, то покинув би Україну. "Якби я відчував свою провину - мене б в Україні вже не було", - сказав спікер.

Він також підкреслив, що говорити про його причетність до цієї справи можна тільки після рішення суду, додавши, що почуває себе "упевнено й спокійно, наскільки можна себе почувати впевнено й спокійно в такій ситуації".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...