ЮЩЕНКО ЧЕКАЄ В ГОСТІ РОСІЙСЬКИХ ОЛІГАРХІВ

Понеділок, 14 березня 2005, 10:36
Президент Віктор Ющенко проведе в Києві зустріч з найбільшими російськими підприємцями.

Як стало відомо російській газеті "Ведомости", до Ющенка запрошені керівники "Лукойла" Вагіт Алекперов, "Газпрому" Олексій Міллер, РАТ "ЄЕС Росії" Анатолій Чубайс.

Також на зустріч із президентом України запрошені співвласники ТНК-BP і "Суала" Віктор Вексельберг, АФК "Система" - Володимир Євтушенков, "Інтерроса" - Володимир Потанін.

Крім того, до Ющенка запрошені перші особи "Альфа-груп" Михайло Фрідман, "Базового елемента" Олег Дерипаска, "Сєвєрсталь-груп" Олексій Мордашов, "Євразхолдингу" Олександр Абрамов і "Татнафти" Шафагат Тахаутдінов.

Євтушенков підтвердив, що прийняв запрошення Ющенка. Алекперов, Фрідман і Вексельберг теж приїдуть до Києва, повідомили "Ведомостям" їхні представники.

"Газпром" послав до Ющенка заступника голови правління Олександра Рязанова, який є куратором бізнес-монополії в Україні, говорить представник компанії.

Директор у зв'язках із громадськістю "Інтерроса" Лариса Зелькова сказала, що Потанін одержав запрошення на зустріч із Ющенком, але в Київ не поїде.

Представники РАТ ЄЕС, "Сєвєрсталі" та "Євразхолдингу" не змогли сказати, чи візьмуть їхні керівники участь у зустрічі з Ющенком. Із представниками "Базела" і "Татнафти" зв'язатися не вдалося.

Зустріч була організована в рекордно короткий термін, розповідають у всіх опитаних "Ведомостями" компаніях. Запрошення в Київ надійшли в компанії лише 10-11 березня.

Ющенко планує використати зустріч, щоб розповісти російським бізнесменам, як українська влада буде поліпшувати інвестиційний клімат у країні, повідомила прес-секретар президента України Ірина Геращенко.

Бізнесмени стримано коментують порядок денний майбутньої зустрічі. Євтушенкову тема бесіди з Ющенком невідома.

Джерело в "Альфа-груп" вважає, що ніяких конкретних рішень прийнято не буде. На його думку, Ющенко хоче обговорити з росіянами "ситуацію в країні й перспективи співробітництва".

"Їм потрібно заспокоїти російський бізнес, щоб наші інвестори не боялися інвестувати в українську економіку", - погоджується джерело в Кремлі.

"Візит до Ющенка стане першим колективним виїздом російських олігархів до керівника іншої країни. Колись вітчизняні підприємці ходили усім миром лише до президентів Росії", - пишуть "Ведомости".

У більшості запрошених є серйозні активи в Україні, пояснює голова наглядової ради "Ренесанс Капіталу" Олександр Шохін. На його думку, реприватизація, про яку багато говорить нова українська влада, "може накрити весь російський бізнес" навіть у тому випадку, якщо вона піде по зменшеному сценарію.

"Нашим компаніям потрібна ясність, і особиста зустріч - це кращий варіант", - упевнений Шохін. А заступник гендиректора "Русалу" Олександр Лівшиць уважає, що російським інвесторам вигідно закріпитися на Україні - через 10-15 років країна може вступити в Євросоюз, після чого українські активи "стануть такої ж якості, як німецькі або англійські".

Втім, російським олігархам не варто надто покладатися на гарантії Ющенка, думає політолог Станіслав Белковський. "Українська влада ділиться на кілька протиборчих кланів, у кожного з яких свої підходи до долі великих об'єктів власності", - говорить політолог.

"Ведомости"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
Усі новини...