Солана ставить Україну й Грузію як приклад

Понеділок, 14 березня 2005, 11:25
Високий представник Європейського союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Хав'єр Солана вважає, що досвід Грузії й України підштовхує інших слідувати їхньому прикладу.

Про це він пише у статті, опублікованій в "Независимой газете" у понеділок.

"Досвід Грузії й України, у свою чергу, підштовхує наслідувати їх приклад інших - як у Європі, так і за її межами", - пише Солана в статті.

"Навіть за відсутності перспективи прийняття в ЄС притягальна сила Європи не слабшає. Демократичні прориви в Грузії у 2003-му і в Україні минулого року відбулися, оскільки місцеві активісти усвідомлено виступали за європейські норми, і оскільки вони одержали серйозну підтримку Євросоюзу і його країн-членів", - стверджує Солана.

Також Солана вказав, що європейці усвідомлюють те, що – чи то на Близькому Сході чи де-небудь ще – процес демократичних перетворень вимагає багато часу. Щоб бути успішними, демократичні рухи мають виникнути всередині країни й адаптуватися до місцевих умов.

На думку Солани, як тільки зміни починають набирати обороти, зовнішні гравці можуть підтримувати й заохочувати реформістські політичні сили. Виконання даної допоміжної ролі вигідно й нам, європейцям.

Бажання стати частиною європейського демократичного співтовариства було потужним фактором як для змін, так і для стабільності в Європі. "Членство в ЄС зіграло важливу роль у консолідації демократії спочатку в Південній, а потім й у Центральній Європі. Не багато революцій обходяться без крові, і одиниці приводять до стабільних демократичних результатів", - пише Солана.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...