ЮЩЕНКО ПОПРОСИВ ЛИТВИНА НЕ СЛУХАТИ СПРАВУ ГОНГАДЗЕ

Понеділок, 14 березня 2005, 12:41
Президент Віктор Ющенко попросив Верховну Раду не заслуховувати звіт слідчої комісії з розслідування справи Гонгадзе.

Про це заявив спікер Володимир Литвин журналістам після закінчення погоджувальної ради в понеділок.

"Позиція президента – що сьогодні не потрібно займатися політикою і дати можливість провести розслідування професіоналам", - сказав Литвин.

На питання, чи ця позиція Ющенка висловлена письмово, Литвин сказав: "Я вірю главі держави на слово".

У свою чергу речник Литвина Ігор Сторожук сказав, що про небажання політизувати справу Гонгадзе Ющенко заявив журналістам у парламенті позаминулого тижня.

Водночас голова комісії Григорій Омельченко також заявив, що "на погоджувальній раді Литвин повідомив, що Ющенко попросив утриматися від звіту, щоб не політизувати ситуацію".

Омельченко нагадав, що в 2003 році точно з таким же проханням до Литвина звернувся тодішній генпрокурор Святослав Піскун.

"Запитайте в президента, хто наділив його повноваженнями, щоб визначати, ставити звіт слідчої комісії чи ні", - закликав Омельченко журналістів. "Це маразм і абсурд з правової точки зору".

За його словами, на погоджувальній раді лише три фракції – БЮТ, СПУ і КПУ – висловилися за заслуховування комісії Омельченка. Як відомо, регламент вимагає, що для включення цього питання до порядку денного мають заявити лідери фракцій, які сумарно нараховують 226 голосів.

Однак Омельченко вважає, що це "лукава форма" дій Литвина – бо для надання інформації головою слідчої комісії не треба голосувати за включення цього питання в порядок денний.

На думку Омельченка, така позиція Литвина пояснюється тим, що комісія також має матеріали про злочини, до яких причетні 18-20 народних депутатів.

Також Омельченко нагадав, що "ще в 2002 році слідча комісія проголосувала за усунення Литвина з посади спікера до закінчення розслідування справи Гонгадзе".

Коментуючи смерть Юрія Кравченка, Омельченко сказав, що "це було самогубство, але він пішов не добровільно з життя, а його змусили".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування