Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За порушення під час виборів однаково судитимуть на Харківщині й Тернопільщині

Понеділок, 14 березня 2005, 15:06
За порушення закону під час останніх президентських виборів прокуратурою в Харківській області порушено 14 кримінальних справ, 5 з яких передано до суду. В Тернопільській області до суду направлено 4 кримінальні справи. В Сумській області прокуратура обвинувачує колишнього заступника начальника обласного УВС, який відпустив злочинця.

Про це повідомила прес-служба Генеральної прокуратури України.

З посиланням на прокурора Харківської області Василя Синчука прес-служба повідомляє, що в цьому регіоні порушено 14 кримінальних справ за фактами перешкоджання здійсненню виборчого права громадян, неправомірного використання виборчих документів та неправильного підрахунку голосів під час виборів президента України, 5 із яких передано до суду.

Зокрема, прокуратурою Дворічанського району ще на початку грудня минулого року встановлено, що на одній із виборчих дільниць територіального виборчого округу №179 п'ятьом громадянам були видані відкріпні посвідчення, які дільниця не отримувала з територіальної виборчої комісії №179 (м. Чугуїв), що дало змогу цим громадянам проголосувати одразу на двох виборчих дільницях.

Секретареві цієї дільничної виборчої комісії пред’явлено обвинувачення за частиною 3 статті 158 та частиною 1 статті 364 Кримінального кодексу України (неправомірне використання виборчих бюлетенів, підлог виборчих документів; зловживання службовим становищем), а згаданим п’ятьом громадянам – за частиною 2 статті 158 (підлог виборчих документів). На початку лютого справу передано до суду.

Подібні протиправні дії встановлено і прокуратурами Балаклійського та Барвінківського районів.

Із прокуратури Сумської області прес-службі ГПУ повідомили, що завершилося досудове слідство у кримінальній справі стосовно колишнього заступника начальника Управління МВС у Сумській області полковника міліції Б., який звинувачується у перевищенні влади і службових повноважень, що завдало істотної шкоди правам та інтересам окремих громадян, тобто у вчиненні злочину, передбаченому частиною 1 ст. 365 Кримінального кодексу України.

В цій області під час другого туру виборів 21 листопада 2004 р. група молодиків увірвалась на виборчу дільницю, що знаходилась у селищі Жовтневому Білопільського району, і вчинила хуліганські дії із застосуванням предметів, заздалегідь заготовлених для нанесення тілесних ушкоджень, повідомляє прес-служба.

Цього ж дня було затримано одного із нападників – мешканця Донецька М., якого було доставлено до райвідділу міліції. Однак у ніч на 22 листопада сюди приїхав згаданий полковник Б. і наказав оперативному черговому передати затриманого йому. На своєму службовому автомобілі він вивіз правопорушника за межі Білопілля і відпустив.

Слідчим прокуратури Білопільського району винесена постанова про оголошення розшуку зниклого нападника, а правоохоронним органам дано дозвіл на затримання втікача і взяття під варту.

Справу з обвинувальним висновком щодо полковника міліції направлено на розгляд суду.

В той же час, Конотопський міськрайонний суд виніс вирок про позбавлення волі на три роки і шість місяців – як і вимагав державний обвинувач–прокурор Конотопа Анатолій Мірошниченко, - 46-річному громадянину К., який під час проведення другого туру виборів президента на виборчій дільниці № 24 територіального виборчого округу № 163, намагався вкинути до скриньки за грошову винагороду 55 виборчих бюлетенів.

Прес-служба також повідомляє, що і в Тернопільській області органами прокуратури вже направлені до суду 4 кримінальні справи за фактами порушень виборчого законодавства під час виборів президента України.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування