Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політологи не очікують від візиту Путіна революцій

Понеділок, 14 березня 2005, 16:54
Візит Володимира Путіна в Україну має продемонструвати, що Росія, деякою мірою, протягує руку новому українському керівництву.

Таку думку висловив керівник відділу міжнародних валютно-фінансових відносин Інституту світової економіки й міжнародних відносин НАН України Олексій Плотніков.

На його думку, візит Путіна "стане політичною демонстрацією того, що російський президент все-таки прибув в Україну, незважаючи на досить специфічне відношення у Росії до результатів президентських виборів".

Результатом візиту, на його думку, "може бути створення робочих груп, будуть дані доручення відповідним міністерським структурам для вироблення певних питань. Але підписання якихось документів не варто очікувати". "Не варто чекати нічого революційного від візиту Путіна, швидше за все це буде ознайомлювальний візит", - підкреслив експерт.

Плотніков впевнений, що Росія не піде на поступки в питанні можливої участі європейських країн у роботі україно-російського газотранспортного консорціуму.

За його словами, "це питання, швидше за все, буде ініційоване українською стороною, особливо з врахуванням того, що Ющенко в Берліні домовлявся саме щодо проблеми консорціуму".

"Не думаю, що Росія піде на поступки в даному питанні, оскільки це досить серйозний аргумент для економічного й політичного тиску", - вважає експерт.

В той же час директор Європейського інституту інтеграції й розвитку Дмитро Видрін також вважає, що від майбутнього візит Путіна в Україну "не варто очікувати глобальних рішень".

"Це не доленосний візит, не думаю, що під час цього візиту будуть прийняті якісь глобальні рішення", - сказав Видрін. На його думку, сторони "продовжать обговорення того, про що йшла мова під час візиту Віктора Ющенка до Москви 24 січня 2005 року".

Український політолог підкреслив, що двосторонній діалог може ускладнити той факт, що "у Росії немає концепції стосовно України, так само, як в України немає концепції стосовно Росії".

За його словами, "на даному етапі можна тільки порушувати питання про необхідність створення такої концепції. Максимум, що можуть зробити президенти двох країн, це чесно зізнатися, що вони не мають подвійних концепцій розвитку двосторонніх відносин".

Видрін вважає, що однією з головних тем переговорів Путіна і Ющенка стане "переформатування всього геополітичного простору навколо Росії й України".

"Всім очевидно, що СНД - це вмираюча структура, яка живе за сценарієм, що доживає. Було б непогано, щоб президенти чесно зізналися, що концепція СНД вичерпала себе й потрібно думати про зовсім інші формати", - сказав Видрін.

Можливо, це буде варіант створення самостійних утворень навколо України й Росії, оскільки обидві країни є регіональними лідерами", - вважає політолог.

Путін має намір відвідати Україну 19 березня 2005 року.

"Новості-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: