Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нємцов радить Ющенкові реприватизувати все за рік

Понеділок, 14 березня 2005, 17:40
В Україні зберігається небезпека повзучої націоналізації й реприватизації.

Про це в інтерв'ю тижневику "Коммерсантъ-власть" заявив позаштатний радник президента України Борис Нємцов.

"Я літаю в Київ кілька разів на тиждень. І для мене очевидно, що на даному етапі в Україні спостерігається постреволюційний синдром: цілком чітко зберігається небезпека повзучої націоналізації й реприватизації", - сказав Нємцов.

Тому, повідомив Нємцов, відразу після призначення радником Ющенка він "зайнявся питанням законодавчого захисту в цій сфері". Відповідно до уявлень російського радника українського президента, для націоналізації підприємства може бути тільки дві причини: "невиконання інвестиційних зобов'язань і участь в аукціонах афільованих структур".

Що стосується можливої реприватизації, те Нємцов вважає, що "вона має проводитися в ході відкритих прозорих аукціонів і бажано за участі міжнародних банків".

Крім того, сказав він, "є ідея обмежити чинність закону тимчасовими рамками, тобто відвести на перегляд підсумків приватизації, наприклад, рік. Після чого до цього питання вже не повертатися".

Нємцов підкреслив, що "з українською стороною є домовленість про те, що такий закон буде прийнятий".

Разом з тим, Нємцов "не поділяє" побоювань, що Ющенко не дотримає своєї передвиборчої обіцянки і займеться переглядом підсумків приватизації.

На питання про існування домовленостей з конкретними російськими підприємствами про інвестиції в українську економіку Нємцов відповів: "Якщо ви запитуєте, чи ходжу я по кабінетах із проханням вкласти гроші в Україну, то ні. Не ходжу".

За його словами, "якщо "Альфа-груп", "Ренесанс-Капітал" або, припустимо, ІКЕА захочуть вийти на український ринок, то вони прекрасно це зроблять без мене".

Разом з тим, Нємцов запевнив, що він, "безумовно, зацікавлений у тому, щоб російсько-українські відносини в економічній сфері розвивалися".

У зв'язку з цим радник Ющенка, за його словами, зараз працює "над створенням групи незалежних експертів в області інвестицій, куди мають ввійти російські, польські, канадські й українські експерти", і яку, йому б хотілося, щоб очолив експерт з польської сторони.

Свою увагу до питань приватизації в Україні Нємцов пояснив у такий спосіб: "Якщо з України вдасться зробити демократичну державу з розвинутою економікою, Росія може розраховувати на аналогічні перетворення. Якщо ж на Україні буде націоналізовано більшість прибуткових компаній, Росію очікує та ж доля".

"Тобто успіх України, політичний і економічний, дає шанс російській демократії на найближчих виборах у 2007-2008 роках", - підсумував Нємцов.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування