Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко погодився на реверс "Одеса-Броди". Поки

Вівторок, 15 березня 2005, 13:42
Компанія ТНК-BP вітає заяву президента України Віктора Ющенка на зустрічі з провідними російськими бізнесменами про те, що нафтопровід "Одеса-Броди" до завершення всебічного аналізу найбільш ефективних варіантів його роботи буде працювати в нинішньому реверсному режимі для транспортування російської нафти.

"Після зустрічі з ним є всі підстави вірити в те, що цей нафтопровід знову набере свою силу. На сьогоднішній день уряд в особі Віктора Андрійовича чітко сказав, що поки не буде зроблено всебічний аналіз і не знайдено більш ефективний, ніж існуючий, напрямок, буде працювати реверс", - сказав президент ТОВ "ТНК-BP Україна" Олександр Городецький журналістам у понеділок увечері, коментуючи підсумки зустрічі.

На його думку, це додасть більше впевненості російським нафтовим компаніям, які поки що не розглядають нафтопровід для вибудовування своїх довгострокових планів, що не дозволяє завантажити його в декларованому раніше обсязі 9 млн. тонн нафти на рік.

"Після сьогоднішньої зустрічі, сподіваюся, піде чітка заява про це в пресі, нафтовики заспокояться, і ми зможемо як координатори цього проекту залучити набагато більшу кількість постачальників", - підкреслив Городецький.

Відповідаючи на питання про можливі обсяги завантаження нафтопроводу в 2005 році, глава "ТНК-BP Україна" з жалем відзначив, що перший квартал дещо втрачений.

"Однак цілком можливо зробити не менш 7-7,5 млн., якщо в уряду дійсно буде бажання підтримати цей нафтопровід. Якщо буде сказано, що він буде працювати чи рік, чи два, чи три в цьому напрямку, то на цей термін нафтові компанії зможуть зробити свої довгострокові плани й у цьому напрямку його використовувати", - пояснив Городецький.

Він підкреслив, що у випадку поглиблення порту "Південний" і зниження портових зборів у ньому вдвічі - до рівня зборів в Одеському порту, існує можливість збільшити обсяги прокачування до 9 млн. тонн.

"Ми вийшли з ініціативою зрівняти портові тарифи в "Південному" і Одесі. Думаю, наша пропозиція почута, і з цього приводу є якесь розпорядження прем'єр-міністра Юлії Тимошенко", - додав президент "ТНК-BP Україна".

Говорячи про перспективу прямої роботи нафтопроводу "Одеса-Броди", Городецький, висловив думку, що вона можлива лише у випадку його добудови до Плоцька, а в ідеалі - до Гданська і навіть до більш глибоководного німецького порту Вільгельмсхафена. "ТНК-BP також у цьому зацікавлена, оскільки ми постійно шукаємо можливості доступу до глибоководних портів, тому що видобуток у нас тільки торік виріс на 14"%, - сказав він.

Нафтопровід "Одеса-Броди" був побудований у 2001 році для транспортування каспійської нафти. Не одержавши конкретних пропозицій з боку компаній про транспортування каспійської нафти по ньому в прямому напрямку, уряд наприкінці червня 2004 року дозволив використовувати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному напрямку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування