США урізали допомогу Україні

Середа, 16 березня 2005, 09:19
Комітет з асигнувань палати представників конгресу США урізав фінансову допомогу урядові Віктора Ющенка майже вдвічі - на $26,3 мільйони - у порівнянні з обсягом допомоги, запитаної для України адміністрацією Джорджа Буша.

Як повідомили РІА "Новини " у секретаріаті комітету, зменшення допомоги Україні викликано необхідністю загальної економії витрат в американському бюджеті.

14 лютого Джордж Буш направив у конгрес США запит про додаткові асигнування на майбутній рік загальним обсягом у $81,9 мільярда.

У розділі витрат на надання допомоги іншим країнам у документі повідомлялося, що з бюджету США Білий дім просить додатково виділити "$60 мільйонів для підтримки і консолідації історичних завоювань, досягнутих нещодавно в ході демократичних виборів в Україні".

При проходженні запиту Буша через комітет з асигнувань палати представників запитана президентом сума була зменшена майже вдвічі.

В отриманому РІА "Новини" тексті бюджетного законопроекту, розгляд якого почався у вівторок уже на загальному засіданні палати, повідомляється, що "комітет залишив для України $33,7 мільйона замість $60 мільйонів, запитаних президентом у рамках сприяння незалежним державам колишнього СРСР".

Незважаючи на скорочення асигнувань, у законопроекті підкреслюється, що "комітет вітає демократичну ініціативу українського народу і виділяє дані кошти на проекти, що швидко продемонструють підтримку уряду Ющенка, а також на оплату витрат, пов'язаних з підтримкою майбутніх парламентських виборів".

Крім палати представників, яка приступила до розгляду даного законопроекту, у сенаті конгресу готується свій варіант цього документа, у якому теж можуть бути зміни в порівнянні з первісним запитом Буша.

Очікується, що сенат почне розглядати свій варіант цього законопроекту не раніше квітня.

Після завердження різних версій палатою представників і сенатом формується погоджувальна комісія, що виробляє спільну версію документа для остаточного голосування і направлення на підпис президентові.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування