Ющенко надасть Мельниченкові гарантії безпеки. КУЧМА БУДЕ НА ЛАВІ ПІДСУДНИХ?

Середа, 16 березня 2005, 11:36
Президент України Віктор Ющенко готовий надати екс-майору Управління державної охорони Миколі Мельниченку всі необхідні гарантії безпеки для його повернення в Україну.

Про це заявив голова Служби безпеки України Олександр Турчинов в інтерв'ю "Україні молодій", опублікованому в середу.

За словами Турчинова, після заяви Мельниченка про недовіру генпрокурору Святославу Піскуну через посольство України в США йому стало відомо про "бажання спілкуватися" Кучминого екс-охоронця.

"Пізніше ми з ним мали навіть декілька розмов. Найперше, чого вони стосувалися, — це те, що Мельниченко має свідчити в Україні, — ми зацікавлені в його матеріалах, які допоможуть в розкритті вбивства Гонгадзе", - сказав Турчинов, зазначивши, що "Мельниченко на сьогодні є головним свідком у цій справі".

Проте, додав він, матеріали Мельниченка "необхідно легалізувати, щоб можна було використовувати під час слідства".

Разом з тим, підтвердивши, що Генпрокуратура зараз збирається проводити нову експертизу записів екс-майора, Турчинов підкреслив, що, "власне, свідчення самого Мельниченка мають навіть більше значення, ніж записані ним розмови".

Зазначивши, що хоч Мельниченко проводив прослуховування Кучми несанкціоновано, Турчинов наголосив, що "на той час у нього не було вибору — майор дізнався про злочинну діяльність Кучми і просто виконував свій громадянський обов'язок".

"До честі Мельниченка, треба сказати, що він відмовився — навіть коли йому загрожував арешт — передати плівки американській Феміді, зазначивши, що серед тих записів є розмови, які містять державні таємниці", - додав Турчинов.

Голова СБУ розповів, що він "пропонував Мельниченкові дати свідчення прямо в Сполучених Штатах Америки", оскільки в СБУ нормальня співпраця з ФБР, "але Мельниченко відмовився давати свідчення будь-де, окрім України".

"А для цього йому потрібна від президента гарантія особистої безпеки. Ми мали розмову з Віктором Андрійовичем, він сказав, що зацікавлений у розкритті цієї справи до кінця і всі необхідні гарантії Мельниченку готовий надати", - підкреслив голова СБУ.

"Після цієї розмови Генпрокуратурою були закриті всі порушені минулим режимом справи проти Мельниченка, і йому про це повідомили. Я сподіваюся, що найближчим часом він буде в Україні і дасть усі необхідні свідчення", - додав він.

Коментуючи звернення Мельниченка до Бориса Березовського з проханням про забезпечення йому охорони і його переїзд до Лондона, де живе російський екс-олігарх, Турчинов сказав, що на екс-майора вплинули публікації в ЗМІ після смерті Юрія Кравченка, у яких писалося, що генерала міліції вбито.

"Він (Мельниченко) вирішив, що буде наступним, і відтак змінив місце свого перебування", - розповів Турчинов, додавши, що "як міг, заспокоїв" Мельниченка.

Турчинов підтвердив, що у випадку повернення Мельниченка СБУ забезпечить його захист.

На запитання, чи бачить він після свідчень Мельниченка екс-президента Леоніда Кучму на лаві підсудних, Турчинов відповів: "Я не можу цього виключати".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
09:17
Комбінований удар по Україні: сили ППО збили 22 ракети, 2 з яких Х-22 та 14 "Шахедів"
09:14
Внаслідок обстрілів призупинена робота вокзалу у Дніпрі
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
08:58
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник РФ – носій ракет Х-22
08:55
фото, доповнено Ракетний удар росіян: у Дніпрі 2 загиблих, у Синельниковому – 6, серед них 2 дітей
08:32
Росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ на 6-ти напрямках: за добу 82 боєзіткнення
08:17
Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили
Усі новини...