Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенка по телевізору показують частіше, ніж раніше Кучму

Середа, 16 березня 2005, 12:18
У березні телебачення показувало президента України Віктора Ющенка частіше, ніж у свій час Леоніда Кучму, а серед журналістів можна говорити про існування самоцензури.

Таку думку висловив президент Академії української преси (АУП) Валерій Іванов в інтерв'ю "Львівській газеті", опублікованому в середу.

Коментуючи результати програми моніторингу політичних новин, яку АУП здійснювала протягом більше року, Іванов зазначив: "В лютому дуже багато показували Ющенка, стільки ж, скільки в жовтні Януковича, це дуже висока цифра. Кучму ніколи так часто не показували, як Ющенка".

Втім, на думку експерта, "це, в принципі, можна пояснити, бо він (Ющенко) робив кадрові призначення, бо це – нова влада, є інтерес до неї".

Разом з тим, назагал ситуацію на телебаченні Іванов вважає "дивною". "Відбулася революція, але канали дуже мало змінили формат свого мовлення. Був лише місяць, коли ми бачили на провідних українських каналах у прайм-тайм іншу журналістику – грудень", - сказав він.

За словами Іванова, "усі інші місяці у нас журналістика одна й та сама, тобто події подають здебільшого з одного погляду, немає збалансованості. Є набір тем, де подають різні бачення, але зазвичай це йде лише з однієї політичної позиції".

Крім того, як і раніше, "є проблема з джерелами інформації, (ЗМІ) не дотримуються журналістських стандартів, посилання на джерело інформації".

"Багато місяців я казав, що влада впливає на ЗМІ за допомогою темників і змушує журналістів працювати однаково. Тепер влада не тисне на них. Принаймні, ми в Академії української преси не могли зафіксувати такого тиску. А формат подачі новин залишається таким самим", - зауважив Іванов.

У зв'язку з цим, на його думку, "можна говорити про якусь самоцензуру журналіста, і це дуже прикро, бо українська аудиторія має право бачити такі новини, які вона дивилася в грудні".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування