Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

УНП не стане опозицією

Середа, 16 березня 2005, 18:30
Провідні політологи України вважають малоймовірною перспективу створення правої опозиції на базі Української народної партії, депутати якої вийшли з фракції "Наша Україна".

В ході експрес-опитування Центру досліджень політичних цінностей, переданого в середу агентству "Інтерфакс-Україна", директор Європейського інституту інтеграції й розвитку Дмитро Видрін заявив, що така перспектива не реальна.

На його думку, для існування опозиції потрібні не тільки політичні, але й економічні умови. "Такими економічними умовами є великі шари дрібних і середніх бізнесменів, які фінансують партії, що перебувають або в конфронтації, або в гострому діалозі із владою", - сказав Видрін.

Політолог вважає, що, "з одного боку, у нас немає взагалі дрібного й середнього бізнесу, який міг би брати участь в політичних проектах (він тільки формується), а з іншого боку, дрібний і середній бізнес настроєний сьогодні провладно, підтримуючи політику президента й уряду".

"Я найближчим часом не бачу ні політичної, ні особливої фінансової основи для правої опозиції", - сказав Видрін.

Директор Інституту національних стратегій Кость Бондаренко вважає, що навіть у випадку створення правої опозиції УНП не може стати її ядром, тому що "питома вага представників УНП в українському політикумі є надто незначною".

"Якщо й буде створюватися права опозиція, УНП може бути хіба що складовою частиною, але не її основою", - підкреслив він.

Політолог також не виключив, що на першому етапі УНП виявиться фракцією, яка спробує "спочатку відігравати особливу роль у владному таборі, а далі, цілком імовірно, гратиме політичні ігри не стільки з Віктором Ющенком, скільки з Юлією Тимошенко".

"Адже, скоріше за все, вона (Тимошенко) формуватиме спільну партію не з Ющенком, а з іншими політичними силами, зокрема, з УНП", - вважає Бондаренко.

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський вважає реальною перспективу юридичного створення правої політичної сили, але сумнівається в перспективі самостійно пройти в парламент.

"Скоріше за все, це закінчиться тим, що вони підуть разом з "Народним союзом "Наша Україна", але при цьому буде збережена відповідна ідентифікація - мовляв, ми є окремою політичною силою зі своєю ідеологією", - сказав Погребинський.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що УНП не може створити опозицію до влади, однак здатна створити опозицію передвиборчим проектам влади.

"Створення окремої фракції й, може, не стільки фракції, скільки демонстраційний невступ депутатів у спільну фракцію "Нашої України", є свідченням того, що УНП і ряд інших правоцентристських сил прагнутимуть іти на вибори 2006 року самостійно, освоюючи правоцентристський і націонал-демократичний фланги електорату Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко", - сказав він.

Як повідомлялося, у середу в парламенті створена фракція Української народної партії, в яку увійшли 19 депутатів.

Читайте також:

КОСТЕНКО ВИХОДИТЬ З "НАШОЇ УКРАЇНИ". У його фракції буде Плющ і Хмара

Костенко забрав у Ющенка 2 десятки депутатів, але залишається з ним

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...