В Україну доставлено злочинця, причетного до вбивства Гетьмана та Щербаня

Четвер, 17 березня 2005, 09:34
В Україну доставлений В'ячеслав Синенко, причетний до здійснення вибуху на стадіоні "Шахтар" в 1995 році, внаслідок чого загинуло 8 осіб.

Як повідомляє в четвер прес-центр Служби безпеки України, Синенко був доставлений в Україну із Греції ввечері в середу в супроводі конвою.

Він був затриманий у результаті спільних оперативно-пошукових заходів і слідчих дій працівників Головного управління по боротьбі з корупцією й організованою злочинністю СБУ, ГУБОП МВС України й Генеральної прокуратури.

Як повідомили в СБУ, установлено, що Синенко, 1949 р., "використовуючи посадове положення співробітника відділу карного розшуку УМВД України в Донецькій області, діючи в складі організованого злочинного угруповання "Кушніра - Рябіна - Алієва", причетного до здійснення ряду резонансних убивств на замовлення, особисто організував прохід на стадіон осіб, які змонтували вибуховий пристрій".

Після здійснення злочину Синенко залишив місце постійного проживання й перейшов на нелегальне становище, а через якийсь час виїхав до Греції. Для його розшуку й залучення до кримінальної відповідальності були задіяні можливості Національного центрального бюро Інтерполу в Україні.

Синенко був знайдений і затриманий правоохоронними органами Греції й після одержання позитивної відповіді грецького Мін'юсту на відповідний запит з боку українських правоохоронців його екстрадували в Україну.

55-літній Синенко обвинувачується в причетності до організації вибуху на стадіоні в Донецьку в 1995 році, коли був убитий президент футбольного клубу "Шахтар" Олександр Брагін, його брат й 4 охоронці.

У липні 2004 року місцевий суд Афін (Греція) прийняв рішення про екстрадиції Синенко. У нього було право на апеляцію.

За даними Генпрокуратури, Синенко входив до складу злочинного угруповання відомого донецького клану - Кушніра - Горобина, на рахунку якої вбивство народних депутатів Вадима Гетьмана і Євгенія Щербаня, а також ряд інших резонансних злочинів.

Депутат, глава біржового комітету Української міжбанківської валютної біржі, екс-глава НБУ Гетьман був убитий у ліфті свого будинку в Києві 22 квітня 1998 року.

Депутат Щербань був розстріляний 3 листопада 1996 року в аеропорті Донецька після прибуття з Москви. Злочинці зникли з місця події на автомобілі. Щербань, його дружина й механік померли в результаті отриманих поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News