Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чубайса врятував броньований автомобіль

Четвер, 17 березня 2005, 12:13
У четвер у Підмосков'ї було вчинено замах на голову правління РАТ "ЄЕС Росії" Анатолія Чубайса.

Близько 9.30 кортеж Анатолія Чубайса із двох машин - BMW X5 й Mitsubishi Lancer - виїжджав із селища Жайворонки Одинцовського району, де знаходиться дача Чубайса.

Коли машина була приблизно в 600 м від виїзду на Мінське шосе, на узбіччі прогримів вибух. Вибухнув закладений на дорозі вибуховий пристрій – фугас. Потужність бомби оцінюється в 500 м у тротиловому еквіваленті. На місці вибуху утворилася лунка діаметром 5-7 м і глибиною близько 1,5 м.

Були ушкоджені кілька машин, які проїжджали в попутному й зустрічному напрямку. Можливо, злочинці планували підірвати бомбу перед броньованим BMW, щоб зупинити автомобіль. Однак, швидше за все, невірно вирахували час, і машина встигла проскочити.

Злочинці – двоє чоловіків у зимовому камуфляжі – перебували в цей час у декількох метрах від дороги. Вони відкрили вогонь по охороні Чубайса з автоматів Калашникова. Охоронці почали стріляти у відповідь. Потім нападники втекли в ліс, де їх чекав автомобіль Mitsubishi Pajero, і зникли. Ніхто з кортежу Анатолія Чубайса не постраждав.

"У результаті вибуху й обстрілу ніхто не постраждав, оскільки автомобіль Чубайса був броньованим. Ні Чубайс, ні його охорона, ні водій", - уточнив помічник Чубайса Андрій Трапезников.

Місце вибуху й стрілянини оточено. У радіусі до 25-30 м лежать металеві й пластмасові частини ушкоджених автомобілів. Криміналісти вилучили з дороги гільзи калібру 7,62 мм.

У сімох районах Московської області оголошено план-перехоплення "Вулкан-5". За фактом вибуху й обстрілу порушена кримінальна справа за статтею Кримінального кодексу "Замах на вбивство двох і більше осіб".

Голова правління РАТ "ЄЕС Росії" заявив, що знає, хто міг бути його замовником. "Я досить ясно розумію, ким міг бути організований сьогоднішній замах", - говориться в заяві Чубайса, яку поширила прес-служба холдингу. Чубайс заявив, що має намір і далі продовжувати роботу з реформування енергетики й по об'єднанню демократів.

"Усе, що я робив - і по реформуванню енергетики країни, і по об'єднанню демократичних сил, я буду продовжувати з подвійною силою", - сказав Чубайс.

Член політради партії "Союз правих сил" Борис Нємцов вважає, що замах на Чубайса має політичний характер і не пов'язаний з його діяльністю на посаді голови РАТ "ЄЕС Росії". "Чубайс - людина державна, але для мене зовсім очевидно, що спроба замаху на його життя носить політичний характер і це не пов'язане з реформуванням РАТ "ЄЕС Росії", - сказав він.

За його словами, на адресу Чубайса погрози надходили вже протягом багатьох років. "Ці погрози виходили від його політичних ворогів", - відзначив Нємцов, додавши також, що "багато хто не соромився привселюдно заявляти про розправу над Чубайсом".

Спікер Держдуми Борис Гризлов назвав замах на главу РАТ "ЄЕС Росії" "блюзнірством". "Зухвалим, волаючим" назвав замах глава комітету Держдуми з безпеки Володимир Васильєв.

Газета.Ru

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...