Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Експорт помаранчевої революції скасовується

Четвер, 17 березня 2005, 14:13
Україна не збирається експортувати помаранчеву революцію в інші країни.

Про це в інтерв'ю "Комерсантові" заявив міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, яки брав участь у роботі 61-ої сесії комісії із прав людини в Женеві.

"Українці здатні нести мир, стабільність і безпеку на європейському континенті, особливо в районах конфлікту. Крім того, ми готові взяти на себе місію сприяння поширенню демократії й справедливості в сусідніх країнах", - сказав він.

"Але експорт революції - не наша практика. Якщо в якій-небудь країні не склалася ситуація, якщо невдоволення народу не досягло критичної маси й він не готовий піднятися на боротьбу за свої права й свободу, жодний експорт не допоможе. Однак ми не можемо не бачити, що "жовтогаряча революція" стала магнітом, який притягує всіх борців за свободу", - відзначив Тарасюк.

За його словами, своєю революцією Україна "сприяла" поширенню демократії в Європі й світі.

На питання, яким чином Україна може сприяти утвердженню принципів демократії в сусідів, Тарасюк навів приклад Придністров'я.

"Наприклад, наш президент оголосив про намір активізувати зусилля по врегулюванню конфлікту в Придністров'ї й для досягнення цієї мети вже зустрівся із президентом Молдови Володимиром Вороніним. Ми доводимо молдавській владі, що рішення можна знайти навіть у найбільш вибухонебезпечних ситуаціях. У нас була така ситуація в Криму, але ми вирішили цю проблему шляхом переговорів, так само як і питання про Севстополь", - розповів Тарасюк.

"Російський Чорноморський флот перебуває там не проти нашої волі (як в Молдові чи Грузії), але відповідно до нашої політичної волі. Ми надали російському Чорноморському флоту право базування в нашому порту й оренди споруд, і ця угода залишається в силі до 2017 року", - додав він.

Тарасюк запевнив російське видання, що Росія буде займати "одну із ключових позицій серед партнерів України".

"Росія є нашим найбільшим сусідом; з Росією нас пов'язують багатовікові узи, у тому числі й людські; Росія є нашим найбільшим торговельним партнером після ЄС. Тому ми не маємо альтернативи дружнім добросусідським відносинам", - відзначив Тарасюк.

У той же час він не був настільки оптимістичним щодо вступу України в єдиний економічний простір.

"Є рамкова угода, але самого єдиного простору ще немає. Для його створення має бути підготовано близько 90 угод, з яких готові 29. Зараз уряд вивчає ці документи разом з базовою рамковою угодою, і тільки після завершення аналізу ми будемо готові оголосити про наше рішення", - відзначив Тарасюк.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування