Безсмертний поспішає з реформою, щоб не перетворити її у "собачу пісню"

Четвер, 17 березня 2005, 14:22
Віце-прем'єр-міністр Роман Безсмертний вважає, що "територіально-адміністративну реформу треба провести швидко, щоб не перетворити її "у собачу пісню", як це відбулося у свій час із приватизацією".

Про це Роман Безсмертний заявив у четвер у Судаку, повідомляє прес-служба віце-прем'єра.

Віце-прем'єр стверджує, що "події листопада-грудня зробили замовлення на адміністративно-територіальну реформу". Але він допускає, що багатьом у владі деякі ідеї реформи можуть не сподобатися.

За словами віце-прем'єра, пропонується наступна схема територіального устрою: громада - не менше 5 тис. жителів, район – не менше 70 тис. жителів, місто-район – громада, до складу якої входить хоча б одне місто, чисельність населення якого становить не менше 70 тис. жителів, місто-регіон – не менше 750 тис. жителів, регіон – область, АР Крим.

На переконання Безсмертного, "ця запропонована модель стимулюватиме урбанізаційні процеси в Україні та збалансує бюджетне планування розвитку регіонів".

Віце-прем'єр сказав, що "нова філософія територіально-адміністративної реформи полягає в максимальному делегуванні повноважень органам місцевого самоврядування: більше повноважень – більше відповідальності".

Він акцентував увагу присутніх на базовому принципі реформи - "реформа розпочинається не з "гори", а з "низу", тобто перша черга реформування – рівень громад та районів. Якщо вдасться здійснити якісні перетворення на цих рівнях, тоді оптимізація обласного поділу стане формальністю, певним удосконаленням уже фактично здійсненої реформи адміністративно-територіальному устрою".

Безсмертний також повідомив, що існують альтернативні моделі територіального устрою, що полягають в перенесенні базового рівня самоврядування з громад до району, за його словами, подібна модель існує в скандинавських країнах.

Віце-прем'єр-міністр також вважає, що "не можна відкласти проведення адміністративно-територіальної реформи, оскільки недосконалий територіальний устрій гальмує економічно-соціальний розвиток регіонів".

УНІАН, Новості-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування