"Приват" продасть WellCom росіянам?

П'ятниця, 18 березня 2005, 10:31
Другий за величиною російський стільниковий оператор "ВимпелКом" намагається купити українську компанію WellCom.

Про це в п'ятницю пише російська газета "Вєдомості".

Як повідомляє газета з посиланням на три незалежних одне від одного джерела, нещодавно "ВимпелКом" підписав опціон на покупку 100% акцій WellCom. За словами джерела, близького до угоди, опціон має бути реалізований до середини квітня.

Угода була досягнута з Ігорем Коломойським, який вів переговори від імені компаній, що контролюють 75,5% акцій українського оператора, і американської Optima Telecom, якій належать 24,5% акцій WellCom, додає джерело.

Коломойський входить до наглядових рад українських компаній групи "Приват". У той же час прес-секретар Приватбанку Олег Серга лише відзначив, що "чутки про продаж WellCom він чує вже два місяці", але цей бізнес Коломойського не має відношення до Приватбанку.

Як стверджує газета, проти угоди виступає акціонер "ВымпелКому" Telenor, який контролює також стільникового оператора "Київстар".

Також Київстар контролює інший акціонер "ВимпелКому" - "Альфа", якій належать 49% акцій "Київстара".

Рішення "Альфи" про покупку WellCom було прийнято після декількох невдалих спроб домовитися з Telenor про злиття "ВимпелКому" з "Київстаром".

WellCom може бути продана за $160-170 млн, розповідає джерело, наближене до угоди. За словами аналітика "Ренесанс Капіталу" Ольги Жилинської, компанія коштує максимум близько $30 млн.

Тим часом один з миноритарних акціонерів "ВимпелКому" намагається позбавити Telenor права вето в раді директорів російської компанії. Миноритарій через суд намагається опротестувати пункт статуту "ВимпелКома", який припускає, що рада директорів приймає рішення кваліфікованою більшістю голосів.

На думку позивача, рішення мають прийматися простою більшістю. Якщо суд стане на сторону миноритарія, то Telenor не зможе блокувати угоду по покупці Wellсom.

За даними ACM-Consulting, на кінець лютого 2005 р. в Україні налічувалося 15,5 млн абонентів стільникового зв'язку, або 33% населення з них до оператора UMC (належить МТС) підключені 7,9 млн абонентів, "Київстар" - 7,3 млн, DCC - 90 000, WellCom - 70 000 й Golden Telecom - 60 000.

"ВимпелКом" - другий за розмірами стільниковий оператор Росії, обслуговує більше 29 млн абонентів. Виторг за дев'ять місяців 2004 р. - $1,51 млрд. Найбільші акціонери - Telenor (26,6% голосуючих акцій) і "Альфа-Телеком" (32,9% голосуючих акцій).

"Українська правда"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування