США дають менше грошей на демократію в Україні, тому що тут немає терористів

П'ятниця, 18 березня 2005, 13:20
США можуть збільшити фінансову допомогу Україні в 2006 році, але більшість грошей виділяються на сприяння розвитку демократії в мусульманських країнах, оскільки це розглядається як засіб боротьби з тероризмом..

Про це пише газета "The Washington Post" у статті "Для експорту свободи виділяється мало фондів", переклад якої публікує ИноСМИ.

Коментуючи скорочення додаткової фінансової допомоги Україні майже вдвічі - на $26,3 млн. – у порівнянні з $60 млн., запрошеними адміністрацією Джорджа Буша, голова підкомітету з асигнувань на операції за кордоном палати представників конгресу США республіканець Джим Кольбе (Jim Kolbe) сказав, що упор було зроблено на програми, які допоможуть Віктору Ющенкові у близькостроковій перспективі.

Разом з тим, Кольбе обіцяє знову вивчити питання про асигнування Україні в ході майбутніх обговорень проекту бюджету на 2006 фінансовий рік.

"Усякі ресурси мають кінець, - сказав Кольбе. - Їх ніколи не буває достатньо для того, щоб зробити все, що хочеться, але я думаю, що ми робимо достатньо".

У свою чергу, газета нагадує, що президент Буш обіцяв присвятити свій другий президентський строк справі "викорінення тиранії в усьому світі", і зауважує:

"Скорочення фінансових зобов'язань перед українською демократією висвічує більш широкий розрив між риторикою й ресурсами серед укладачів бюджету в адміністрації Буша й на Капітолійському пагорбі", - пише видання, додаючи, що союзники республіканців у конгресі США "проігнорували" обіцянку Буша, скоротивши асигнування Києву до $33,7 млн.

"Адміністрація виділила значні нові асигнування на просування демократії в мусульманських країнах, але практично ніде більше у світі", - пише газета.

"Асигнування "Національному фонду за демократію" (National Endowment for Democracy) в останні 2 роки залишаються на одному рівні, крім хіба що програми для Близького Сходу, у той час як при Бушеві окремі програми побудови демократії у Східній Європі скорочені на 38%, а в колишньому Радянському Союзі - на 46"%, - наводить приклад "The Washington Post".

За інформацією газети, скорочення асигнувань загрожує, зокрема, також Фонду "Євразія", якому "було заявлено, що останній транш в 25 млн. дол. на демократичну програму США-Європа-Росія, можливо, буде затриманий, незважаючи на кроки президента Володимира Путіна, спрямовані на усунення політичної опозиції".

Разом з тим, повідомляє газета, "фінансування програм, здійснюваних відповідно до Закону про підтримку свободи (Freedom Support Act) у Росії й в 11 інших колишніх радянських республіках, було скорочено на 78 млн. дол., до 482 млн. дол., що менше, ніж в 2002 році (894 млн. дол.)".

Також газета передає слова президента Міжнародного республіканського інституту США (IRI) Лорна Крейнера, що як його структура, так і Національний демократичний інститут США (NDI) з міжнародних справ близько половини своїх бюджетів виділяють на Ірак і Близький Схід.

Видання зауважує, що з'ясувати, скільки саме грошей витрачає Вашингтон на просування демократії у світі, важко, тому що гроші розподілені між безліччю програм, і значна їхня частина зосереджена в грантах Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

"Однак останні тенденції зрозумілі", - робить висновок газета, розповідаючи, що "витрати тільки лише USAID на програми розвитку демократії й державного управління зросли з 671 млн. дол. в 2002 році до 1,2 млрд. дол. - в 2004 році, але майже всі ці додаткові гроші були спрямовані в Ірак й Афганістан".

"Якщо не брати до уваги цих двох країн, витрати USAID на демократію в 2004 році становили 685 млн. дол., тобто практично залишилися на тому же рівні, на якому були 2 роки тому", - додає видання.

"The Washington Post" наводить думку президента IRI Крейнера, який донедавна був помічником міністра з питань демократії, прав людини й праці, що зміна пріоритетів є логічним побічним продуктом світу після 11 вересня (2001 року).

За його словами, сприяння розвитку демократії в мусульманських співтовариствах стали розглядати як засіб боротьби з тероризмом.

Фокус на Іраку, на думку Крейнера, буде критично важливим для створення рольової моделі також і для інших регіонів. "Якщо Ірак не спрацює, дуже багато з людей стануть казати: "Так ось що ви маєте на увазі під демократією?", - сказав Крейнер.

Читайте також:

США урізали допомогу Україні

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування