Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путіну в Києві доведеться забути про Березовського, Нємцова й помаранчевий стяг

П'ятниця, 18 березня 2005, 13:53
Візит президента Росії Володимира Путіна стане перевіркою, наскільки він здатний відновити свою репутацію тверезого прагматика.

Про це пише англійська газета "Economist", переклад якої наводить Іносми.

"Після грубої й відвертої підтримки кандидата, який програв бурхливі українські вибори, Путін виглядав погано інформованим і недотепним керівником, часом відверто небезпечним. Його візит у Київ на цьому тижні стане перевіркою того, наскільки він здатний відновити свою репутацію тверезого прагматика", - стверджує видання.

Як йдеться в статті, найближча мета Путіна - "висловити більше сердечності й привітності, ніж він і новий український президент Віктор Ющенко зуміли виявити на прохолодній зустрічі в Москві в січні цього року".

Як стверджує "Economist", масштабна мета Путіна - зупинити прагнення Ющенка до тісної інтеграції з Європейським Союзом на шкоду українським відносинам з Росією. "Поки українські амбіції щодо вступу в Європейський Союз залишаються більш теоретичними, ніж практичними, такого збитку не простежується", - зауважує видання.

Смілива надія на створення єдиного економічного простору, що поєднує Росію, Україну, Білорусію й Казахстан, - план, з яким погодився попередник Віктора Ющенка Леонід Кучма, - сьогодні виглядають зовсім незбутнім, незважаючи на те, що свого роду зона вільної торгівлі може бути сформована.

Крім того, якщо Україна захоче вступити до НАТО, неодмінно буде підняте питання про довгострокову перспективу російського Чорноморського флоту, що базується в кримському порту Севастополь.

Серед завдань Путіна, видання також називає вимогу "забути всі враження від порушених розмов про помаранчеві революції в інших частинах колишнього Радянського Союзу й навіть у самій Росії (прапор молодіжного руху "Пора", який встав в авангарді вуличних протестів в Україні, іноді з'являється сьогодні на московських демонстраціях).

Йому треба буде стати вище передбачуваних планів олігарха-дисидента Бориса Березовського, який одержав політичний притулок у Британії, приїхати в Київ. Він повинен також проігнорувати обрання Віктором Ющенком свого радника - постійно незадоволеного російського ліберала Бориса Нємцова.

Більшу частину свого десятилітнього правління Кучма намагався обробляти як Росію, так і Захід. Та підтримка, яку запропонував Путін після того, як Кучму стали підозрювати в причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, знизила ступінь його лояльності.

Ще одна таємниця, що має відношення до візиту Путіна - це отруєння Ющенка восени минулого року. Мусуються наполегливі слухи про причетність до цієї справи росіян.

"Але навіть якщо це можна буде довести - а українська влада, як й у випадку з Гонгадзе, натякають на те, що знають набагато більше, ніж говорять, - Ющенко навряд чи буде піднімати бурю з цього приводу. Нехай ЄС має велике значення для України, відносини з Росією занадто важливі, щоб дозволяти собі виражати невдоволення", - пише газета.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...