Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Омельченко: Піскун нового не сказав

П'ятниця, 18 березня 2005, 14:17
Член фракції БЮТ Григорій Омельченко, який раніше оприлюднив депутатський запит про незаконний продаж Ірану й Китаю крилатих ракет, упевнений, що негативної реакції міжнародної громадськості, у тому числі й з боку США на адресу України не буде.

Таку думку Омельченко виклав у п'ятницю в Києві в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Він упевнений, що з боку міжнародної громадськості, а також з боку США негативної реакції у відношенні України не буде. "Україна сама розкрила цю ракову пухлину, заарештувала винних осіб, оголосила в розшук по лінії Інтерполу ряд учасників цього співтовариства, які безпосередньо займалися організацією контрабанди, у тому числі громадян Росії".

"Це здорово й з політичної й з юридичної точки зору, що й СБУ, коли її очолював Ігор Смєшко, пішла на безпрецедентний крок - розслідування цієї справи. Рано або пізно це б спливло з іншого боку, а так Україна показала, що ми очищаємося від таких речей", - додав він.

Омельченко повідомив, що в цей час Київський апеляційний суд слухає кримінальну справу у відношення одного зі співробітників СБУ, що був арештований як співучасник.

"Я порушував питання й перед генпрокурором і перед президентом України, щоб були притягнуті (до відповідальності) екс-президент України Кучма, який знав про ці незаконні операції, керівники й заступники "Укрспецекспорту", високі посадові особи СБУ, один із яких Петро Шатковський. А Пискун нічого нового не сказав, а підтвердив те, що давно було сказано", - заявив депутат.

У той же час координатор проектів Центра Разумкова Микола Сунгуровський вважає, що інформація про продаж Україною крилатих ракет Ірану й Китаю може негативно позначитися на її іміджі на зовнішніх ринках.

"Це може відбитися однозначно на погіршенні її іміджу на зовнішніх ринках, а в принципі - поставити під сумнів нашу систему експортного контролю", - сказав Сунгуровський у п'ятницю в Києві.

Разом з тим, він підкреслив, що за нормативними показниками українська система експортного контролю "не тільки не уступає, але й поперед багатьох європейських".

На його думку, українська система експортного контролю "довгі роки була політично зав'язана на Кучму, що давало такі збої в цій системі, коли політичним рішенням приймалися, скажімо, можливі схеми відходу від цих всіх нормативних положень, які прописані в законодавчому порядку".

Разом з тим, Сунгуровський відзначив, що, починаючи з 2001 року, система експортного контролю в Україні "набагато менше пробуксовувала в цих відносинах і набагато менше давала приводів для сумнівів у своїй ефективності".

Координатор проектів підкреслив, що Україна на нинішньому етапі вживає заходів по зміцненню контролю над експортом озброєнь.

Він підкреслив, що на нинішньому етапі першочерговими кроками по зміцненню системи контролю експорту озброєнь є вдосконалення функцій, підпорядкованості структур по контролі над експортом, алгоритм їхніх дій.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ПІСКУН ПІДТВЕРДИВ, ЩО ЗА КУЧМИ В ІРАН ПРОДАЛИ РАКЕТИ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування