Нових закордонних паспортів поки не буде. Через лобізм

П'ятниця, 18 березня 2005, 16:11
Міністерство внутрішніх справ розпочало розслідування на предмет зловживань, які могли виникнути під час виготовлення закордонних паспортів нового зразка.

Про це Бі-Бі-Сі повідомив речник МВС Микола Фартушний, який пояснив тим розслідуванням появу Указу президента, який призупиняє видачу нових паспортів.

Натомість розробники тих документів протестують проти президентського Указу і говорять, що таким чином український закордонний паспорт відкинуто на 10 років назад.

Ідея запровадження нових закордонних паспортів в Україні була продиктована розширенням Євросоюзу на Схід та посиленням безпекових вимог тієї структури.

Право на виготовлення нових паспортів отримав спеціально сформований під ту справу консорціум ЄДАПС, в компетенції якого також входило створення Єдиного державного реєстру фізичних осіб.

Минулого року новий паспорт було затверджено в Єврокомісії та схвалено міжнародною організацією ІКАО, яка об'єднує бази даних та реєстри громадян багатьох країн світу, і Україна гучно презентувала той документ, першим власником якого став колишній президент Леонід Кучма.

Від початку 2005 новий закордонний паспорт мав стати загальновживаним. Проте напочатку року в програмі "Закрита зона" на 5 каналі МВС звинуватили в тому, що база даних володарів нових паспортів використовувалася задля фальсифікацій виборчих перегонів, а сам процес виготовлення був непрозорим.

Колишній голова Департаменту ресурсного забезпечення МВС Василь Грицак пов'язує з тією телепрограмою Указ президента, який заморозив видачу нових паспортів.

На прес-конференції у четвер Грицак повідомив, що тендер на розробку нового паспорта в 1998 році виграла ізраїльська фірма "Суперком", однак, у зв'язку з тим, що фірма не виконала свої зобов'язання, був проведений повторний тендер, і з 2002 року розробкою документа зайнялася компанія "ЕДАПС".

Указ Президента, відповідно до якого припинені робота з виготовлення закордонних паспортів, пов'язаний з лобіюванням інтересів ізраїльської компанії "Суперком", - вважає Грицак, повідомляє Ліга.

Водночас у МВС запевняють, що новий уряд в жодному разі не має наміру відкладати до запровадження нових закордонних паспортів, а лише намагаються розібратися .

"Пан Грицак, який тоді очолював Департамент ресурсного забезпечення МВС, підписував документи, він організовував тендер на виконання конкретних робіт на конкретні гроші. І зараз виникла потреба розібратися з цим тендером – зараз вже можна говорити про те, що тендер відбувався непрозоро і, власне, не було тендеру", - зазначає Фартушний.

Водночас у середу понад 300 депутатів Верховної Ради підтримали запит до українського президента щодо недопущення припинення розробки програми нових паспортів та створення на її базі Єдиного реєстру фізичних осіб.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування