Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенка не пустять на Капітолійський пагорб?

Субота, 19 березня 2005, 10:23
Президент України Віктор Ющенко досі не отримав запрошення на виступ перед спільним засіданням обох палат Конґресу США, і не виключено, що таке запрошення взагалі не нададуть.

Про це "Радіо Свобода" повідомили в офісі спікера Палати Представників Конґресу США Деніса Гастерта.

За словами працівника офісу, організація такого виступу є складною процедурою, яка вимагає координації дій багатьох посадовців та установ. А обидві палати Конґресу вже розійшлися на Великодні канікули до 5 квітня.

Ініціатива влаштувати виступ Віктора Ющенка в Конґресі під час його квітневого візиту до США належить українській діаспорі в Америці. Цю ініціативу підтримав міністр закордонних справ України Борис Тарасюк. Але досі ці спроби залишаються невдалими.

Традиція виступу іноземних лідерів перед американськими конґресменами нараховує вже майже два століття. Свого часу у Конгресі виступали лідери західно-європейських держав, Лех Валенса, Вацлав Гавел, Нельсон Мандела, Борис Єльцин.

Представники української діаспори у США переконані, що президент України Віктор Ющенко так само заслуговує на запрошення до виступу в Конґресі.

"Президент Ющенко сьогодні є одним із найпопулярніших державних мужів у світі. Цілий світ знає про президента Ющенка – його отруєння, поборення цієї хвороби та відвагу вести цю оранжеву революцію та домогтися потрібних змін в Украї", - говорить голова українсько-американської координаційної ради Ігор Гавдяк.

Однак імовірно, що "помаранчева революція" в Україні не буде достатньою підставою для запрошення Ющенка виступити в Конґресі.

Водночас початок виведення українських військ із Іраку та одностороннє бажання Києва здійснити це за американський рахунок зменшують ейфорію в українсько-американських відносинах, яка виникла відразу після перемоги Ющенка.

Проявом стриманішого ставлення Білого Дому до нової української влади стало наполягання на тому, щоб перший візит Ющенка до США відбувся як "рабочий", а не як почесніший від нього "державний".

Хоча американці пояснюють це браком часу, Вашинґтон таки зміг лише за декілька тижнів організувати державний візит грузинського президента Саакашвілі, який прибув до США через місяць після своєї інавгурації.

Незважаючи на численні вимоги української діаспори, заклики впливових сенаторів Гіларі Клінтон, Річарда Луґара та Джона МакКейна і прозорі натяки українських дипломатів, керівництво Конґресу зволікає з запрошенням Віктора Ющенка до виступу на Капітолійському пагорбі.

І, на думку спостерігачів, якщо такий виступ так і не відбудеться, причиною цього стане позиція американського президента, зазначає радіо "Свобода".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...