Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Марчук хоче публікації всього Мельниченка для профілактити оточення Ющенка

Понеділок, 21 березня 2005, 14:37
Євген Марчук вважає, що плівки Мельниченка можуть бути залучені до "справи Гонгадзе".

Про це колишній секретар РНБО України заявив в інтерв'ю тижневику "Галицькі контракти".

"Слідчий, взявши на себе ризик, може ухвалити таке рішення в тому випадку, якщо доказ, отриманий не передбаченим законом шляхом, допомагає розкрити злочин. Плівки Мельниченка належать до цієї категорії", - відзначив Марчук.

"Вони можуть бути залучені до справи, і це потрібно зробити", - сказав він, підкресливши, що за законом, "формально", це порушує норми карно-процесуального права.

За словами екс-керівника СБУ, "слідчий повинен виписати аргументацію й визначити, які саме плівки повинні бути залучені до розкриття цього злочину".

"Кримінальну справу взагалі тільки на підставі плівок порушити не можна, підкреслив Марчук, - Якщо ця справа про вбивство Гонгадзе, то плівки можуть бути залучені. Вони допоможуть з'ясувати причини, що спонукали до злочину, зрозуміти, як формувався задум".

Крім того, генерал Марчук висловився за оприлюднення всіх записів майора Мельниченка.

"Якщо вже публікувати, то все по хронометражу", - сказав він.

На думку Марчука, "на плівках є як розмови з явно карним змістом, так і ті, у яких немає криміналу, і які всього лише виставляють деяких політиків у не надто вигідному світлі".

"Плівки має попередньо прослухати якась офіційна установа або спеціально створена комісія. Хтось повинен визначити, які із зафіксованих розмов містять карні аспекти. Якщо це буде політичне розслідування, то за нього може узятися парламентський комітет. Якщо ж проводити карне розслідування, то справу варто передати в СБУ або в Генпрокуратуру".

"З юридичної точки зору повинне бути чітке визначення, до якого злочину той чи інший запис має відношення", - відзначив Марчук.

Він також висловив думку, що "якщо Ющенко вистачить рішучості й сил, і він не завжди буде слухатися радників, то щодо значної частини того, що ми знаємо із плівок Мельниченка, безумовно, варто прийняти якщо не юридичне, те морально-правове рішення".

"Це потрібно президентові, принаймні, для профілактики серед членів своєї команди",- підкреслив Марчук, відзначивши, що "на плівках майора є персоналії, які сьогодні перебувають у владних структурах".

Свою відсутність у записах Мельниченка Марчук пояснює тим, що він "не свій".

"Можливо, на плівках є не одна моя розмова з Кучмою. Але вони нецікаві в контексті його розмов зі своїм оточенням. У моїх розмовах була зовсім інша лексика й робоча тематика", - заявив Марчук в інтерв'ю українському щотижневику "Контракти".

Марчук також заявив, що "не мав відношення до організації "Української правди".
"Бізнесмен, який зі мною працював під час виборів, дав Георгію в оренду комп'ютери.

Але пізніше з'ясувалося, що в Георгія не було грошей на оплату оренди, тому ці комп'ютери забрали. Згодом ті, хто хотів збити слідство зі шляху, піднесли це як версію моєї причетності до зникнення Георгія", - підкреслив він.

У той же час, на думку Марчука, "Генпрокуратура має одержати відповідь на питання, хто й чому протягом тривалого часу різними, у тому числі й мас-медійними, методами намагався "перевести стрілки" на інших людей, тобто завести слідство в оману".

"Новини-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування