Киргизьку опозицію не почули: Акаєв не піде, парламент склав присягу

Вівторок, 22 березня 2005, 20:55
Президент Киргизії Аскар Акаєв заявив, що незважаючи на акції протесту, він не піде у відставку та не має наміру відміняти результати виборів.

Про це він заявив, під час свого телевізійного звернення до нації.

"Зрозуміло, що немає ніяких підстав, а значить - не може бути й мови про скасування виборів до парламенту. Ми не можемо поставити під сумнів легітимність знову обраних депутатів тільки тому, що цього комусь хочеться", - сказав Акаєв у вівторок у телезверненні до нації.

"Що стосується моєї відставки, то рішення цього питання не в компетенції мітингів або будь-яких політичних сил. Рішення про це може прийняти тільки народ", - сказав Акаєв.

У вівторок вдень Центрвиборчком Киргизії заявив, що вибори на півдні Киргизії визнано дійсними, що дозволяє парламенту розпочати роботу. Тож вдень депутати склали присягу. Нечисельні новообрані опозиційні депутати на засідання не з'явились.

Попри визнання ЦВК легітимності виборів, опозиція, заявляє, що вже контролює половину країни і здаватися не збирається.

Опозиційні виступи Акаєв назвав путчем. Опозиційні виступи він вважає інсценованими з-за кордону, проте силу проти опозиціонерів не застосовуватиме.

Прихильники президента Акаєва влаштували у Бішкеку мітинг на підтримку президента. Вони вимагали від опозиції припинити протести.

За кілька годин до виступу президента його прес-секретар Абдель Сігізбаєв опозиційні виступи на півдні назвав спробами кримінальних елементів, пов'язаних із мафією, прийти до влади.

Тим часом самі опозиціонери заявляють - якщо киргизька влада не піде на пОступки, – контрольований опозицією південь країни може проголосити автономію.

Тимчасом президент Грузії Михайло Саакашвілі у листі, направленому Акаєву запропонував свою допомогу у врегулюванні конфлікту.

"Будучи прихильником свободи й рівноправності, а також підтримуючи ідеї сильного Киргизстану в цей критичний період, хочу простягнути Вам руку дружби й підтримки", - сказано з листі.

"Більше того, якщо Ви вважаєте потрібним, готовий бути Вам корисним у будь-якій якості. Зокрема, міг би приїхати до Киргизстану як посередник на переговорах і взяти участь у конструктивній дискусії з опозицією", - сказано в листі Саакашвілі.

За матеріалами РІА Новості, 5 канал, Газета.ру

Читайте також:

Революція охоплює всю Киргизію? Міліція переходить до опозиції

За лист до губернатора з революційної Киргизії відкликали дипломата

На революції в Киргизії Україна захищає опозицію

Киргизька опозиція громить будинки влади та братається з міліцією

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування