Ющенку не вдалося вибити у Туркменбаші дешевий газ

Середа, 23 березня 2005, 10:22
Ціна на туркменський газ для України в цьому році залишиться на існуючому рівні - 58 доларів за 1 тис. кубометрів на кордоні Туркменістану і Узбекистану.

Про це у середу в Ашгабаті повідомив журналістам перший віце-прем'єр-міністр України Анатолій Кінах.

Кінах зазначив, що це сформує ціну на газ на російсько-українському кордоні на рівні 74 доларів за 1 тис. кубометрів.

Зауваживши, що ціна на газ є предметом глибоких переговорів сторін, Кінах сказав: "Ми будемо робити все, щоб Україна і Туркменістан знайшли оптимальне рішення, маючи на увазі і динаміку світових цін на енергоносії, а також шукаючи оптимальні умови співпраці в товарній частині того природного газу, який споживається в Україні"

Як відомо, Україна за половину обсягу туркменського газу розраховується грошима, за половину – поставками товарів.

Коментуючи заяву президента Туркменістану Сапармурата Ніязова про те, що туркменський газ "є найдешевшим газом у світі", Кінах зазначив, що "необхідно дивитися реаліям в очі: я не очікую суттєвого зниження цін на природний газ. Це дає серйозну необхідність Україні більш потужно працювати над питаннями модернізації економіки, енергозбереження і створення умов для інноваційного розвитку".

У 2005-2006 роках НАК "Нафтогаз України" планує щорічно закуповувати до 44 млрд. кубометрів природного газу туркменського походження за прямим контрактом купівлі-продажу з ДТК "Туркменнафтогаз" (до 36 млрд. кубометрів), а також з ресурсів ВАТ "Газекспорт" (до 8 млрд. кубометрів).

Відповідно до підписаного 27 липня 2004 року в Москві пакета документів між НАК "Нафтогаз України", ВАТ "Газекспорт" і RosUkrEnergo AG, обсяги поставок туркменського природного газу до України в період з 2007 по 2028 рр. планується збільшити до 60 млрд. кубометрів на рік.

3 січня 2005 року в Ашгабаті було підписано Додаткову угоду про обсяги і умови поставок туркменського природного газу до України на 2005 рік. Підписи під документом поставили президент Туркменістану Ніязов і тодішній голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко.

Основний обсяг газу (31.5 млрд. кубометрів) закуповується "Нафтогазом України" за ціною 58 дол. за 1 тис. кубометрів.

Це рішення тоді викликало шквал критики і обвинувачень на адресу колишньої влади.

Вважалося, що головною метою візиту Ющенка було добитися зниження ціни на газ. Його також критикували за візит до авторитарного диктатора.

УНІАН


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування