Томенко хоче, щоб телебаченням займався колишній колега міністра оборони

Середа, 23 березня 2005, 13:36
Віце-прем'єр з гуманітарних і соціальних питань Микола Томенко пропонує на посаду глави Держкомітету з питань телебачення й радіомовлення кандидатуру Ігоря Жданова.

Томенко нагадав, що при голосуванні в парламенті депутати не підтримали подання президента на звільнення із цієї посади Івана Чижа, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Оскільки, у таких обставинах Чижу "буде нелегко працювати в команді Віктора Ющенка", то, на думку віце-прем'єра, є два шляхи виходу зі сформованої ситуації - або Верховна Рада ще раз повернеться до розгляду цього питання, або Чиж сам напише заяву про звільнення.

Томенко також повідомив, що для призначення членами Нацради з питань телебачення й радіомовлення за квотою президента розглядаються кандидатури Олександра Чекмишева, Валерія Іванова й Ігоря Кураса.

За словами Томенка, на початку квітня "в Україні буде фактично нова Нацрада", яка працюватиме за новим законом, додавши, що за статусом це буде винятково колегіальний орган, і всі рішення будуть прийматися тільки на його засіданні.

"Ступінь впливу команди президента, уряду, законодавчої або виконавчої влади буде на порядок менше, оскільки відмінено принцип ротації, за яким президент або Верховна Рада могли в будь-яку хвилину звільнити когось з членів Нацради зі своєї четвірки", - підкреслив Томенко.

Відповідаючи на питання про те, хто може очолити Нацраду, Томенко підкреслив, що її має очолити "людина, яка має досвід роботи в Національній раді й досвід парламентської роботи". "Я б рекомендував на цю посаду Віталія Шевченка", - сказав Томенко.

Томенко також повідомив, що в ході парламентських слухань про створення суспільного телебачення буде погоджений план дій між урядом, парламентом і громадськістю про те як, коли і в якій формі створювати громадське мовлення.

За його словами, сьогодні фактично йде дискусія про два варіанти початку проекту суспільного мовлення.

Перший варіант - "радикальний", який передбачає в 2005 році ліквідацію Національної телекомпанії України й Першого національного каналу й створення на його основі телебачення, яке буде управлятися громадського наглядовою радою і фінансуватися частково за рахунок засобів державного бюджету і частково за рахунок абонентської плати глядачів.

Другий варіант, за словами віце-прем'єра, "більш помірний" і зводиться до того, що Перший національний телеканал реорганізується, створюється наглядова рада. У її склад будуть входити як представники громадськості, так і представники структур влади.

На думку віце-прем'єра, наглядова рада каналу має оголосити конкурс на формування нової програмної концепції, у якій також, як і в першому варіанті, мають домінувати програми освітнього, наукового, культурного характеру.

"Я особисто прихильник другого варіанту, але парламентські слухання мають показати, наскільки ми готові йти одним і іншими шляхом", - підкреслив Томенко.

Читайте також:

Чиж залишився головою Держкомтелерадіо

Ющенко вимагає звільнення Чижа

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News