Політолог: Ющенко не домовився з Ніязовим через Росію

Середа, 23 березня 2005, 16:15
Директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв вважає, що Росія не зацікавлена "у самостійній грі" України й Туркменістану.

В інтерв'ю агентству "Новості-Україна" у середу він заявив, що саме тому спроба Віктора Ющенка "встановити прямі зв'язки з альтернативними джерелами енергоносіїв в обхід Москви навряд чи буде успішною".

"Будь-який проект, пов'язаний з використанням азіатських енергоносіїв, можливий лише з врахуванням інтересів Росії як генерального постачальника енергоносіїв у Європу", - сказав Єрмолаєв.

У той же час український політолог Олексій Плотніков вважає, що президент Туркменістану відмовився знизити ціну на газ для України, тому що підсвідомо боїться помаранчевої революції.

"Не думаю, що реально було домовитися (про зниження ціни на газ) з урахуванням специфіки Туркменбаші, з урахуванням того, що в нього є підсвідомий острах тієї ситуації, яка відбулася в Україні під назвою "помаранчева революція", - вважає Плотніков.

За його словами, "між президентами України й Турменістану не було контакту, і ціни на газ розглядалися не з комерційної точки зору, а через призму політичних поглядів Туркменбаші на Україну і її керівництво".

Прагнення українського президента знизити ціни на газ Плотніков назвав ілюзіями.
На його думку, "тепер Україна не може так активно розраховувати на туркменський газ, і буде почувати залежність від Російської Федерації". "Щодо цього візит Ющенка в Туркменію був, швидше, невдалим", підсумував Плотніков.

Раніше в середу, президенти України й Туркменістану не прийшли до згоди в питанні ціни на газ під час переговорів, оскільки Ніязов заявив, що туркменський газ "і так найдешевший у світі".

У 2004 році Україна купувала в Туркменістані газ за ціною $44 за 1 тис. куб. м, оплачуючи 50% газу грішми, 50% - товарно-матеріальними цінностями. У грудні Туркменістан заявив про те, що має намір підняти ціну на газ для України з $44 - $58 за тисячу кубометрів.

27 грудня уряд Туркменістану заявив, що якщо до 30 грудня 2004 року Україна не погодиться на підвищення ціни на туркменський природний газ до $60 за 1 тис.куб.м, то туркменська сторона буде змушена припинити його подачу в газотранспортну систему.

1 січня Туркменістан припинив поставку газу Україні, однак після того, як 3 січня Україна в особі глави НАК "Нафтогаз України" Бойко підписала договір, що передбачає нову ціну на газ, поставки були відновлені.

Через кілька днів в.о. прем'єра Микола Азаров заявив, що уряд не вповноважував Бойка підписувати нову угоду, і ціна на газ буде знову переглянута.

Читайте також:

Ющенко не вдалося вибити в Туркменбаші дешевий газ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування