Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Обов'язки президента Киргизії виконуватиме спікер. Розвідка США знає, що Акаєв не виїжджав

Четвер, 24 березня 2005, 11:32
Виконувати обов'язки президента Киргизії за рішенням Законодавчих зборів республіки буде Ішенбай Кадирбеков, повідомив за підсумками закритого засідання Законодавчих зборів депутат Кабай Карабеков.

Він пояснив, що за Конституцією під час відсутності президента або уряду функції глави держави фактично переходять до спікера Законодавчих зборів.

"Депутати обрали нового спікера - Ішенбая Кадирбекова, що і стає виконуючим обов'язки президента", - сказав Карабеков.

За його словами, у ході засідання також було ухвалено рішення, що на створену опозицією Координаційну раду народної єдності будуть покладені повноваження тимчасового уряду.

Тимчасом голова ради Курманбек Бакієв повідомив, що радою призначено нове керівництво МВС республіки.

Виступаючи на національному телебаченні, Бакієв сказав, що весь склад міністерства внутрішніх справ передано у підпорядкування колишньому депутату Алимбаю Султанову й колишньому заступнику глави МВС Абдилдє Суранчиєву.

Раніше голова Верховного суду Киргизії Курманбек Осмонов заявив, що суд одноголосно ухвалив рішення про скасування реєстрації нового складу парламенту.

"Таким чином, мандат повноважень повернуто двопалатному парламенту Киргизії, строки повноважень якого згідно із Конституцією минають 14 квітня", - сказав Осмонов, виступаючи на позачерговому засіданні парламенту колишнього скликання.

Він уточнив, що "мова не йшла про скасування результатів виборів по одномандатних округах". "Зізнаюся чесно, що це було й політичне, і правове рішення", - відзначив Осмонов. На засіданні ВС були присутні 33 з 35 членів Верховного суду Киргизії.

Раніше лідер опозиції Фелікс Кулов, який був звільнений у четвер з тюрми представниками опозиції, заявив, що опозиція надасть гарантії безпеки президенту Аскару Акаєву і його родині.

Він також звернувся до народу республіки із закликом зберігати мир і вирішувати всі питання в правовому полі. "Не треба мести, потрібно все вирішити по Конституції", - сказав Кулов.

У той же час представник ОБСЄ в Киргизії Алоіс Петерле в ході телефонного інтерв'ю телекомпанії CNN припустив, що президент Киргизії Аскар Акаєв міг залишити країну.

У той же час міністр оборони США Дональд Рамсфелд заявив у четвер у Гватемалі, що американські розвідувальні дані не підтверджують повідомлень про те, що Акаєв залишив країну.

За різними версіями, розповсюдженими у ЗМІ, Акаєв направився або в Казахстан, або в Росію. Проте, ні в Казахстані, ні в Росії інформацію про його перебування не підтверджують.

Раніше, один з лідерів опозиції Киргизії Курманбек Бакієв заявив про необхідність проведення нових парламентських виборів.

Як повідомлялося, у четвер у Бішкеку демонстранти захопили будівлю національного телебачення й Дім уряду.

Міністри оборони й національної безпеки Киргизії були блоковані в Домі уряду прихильниками опозиції, які захопили будівлю, повідомляє агентство Франс Пресс із Бішкека з посиланням на співробітників апарата прем'єра Киргизії.

На верхніх поверхах Будинку уряду відбулося загоряння, яке досить швидко було ліквідоване.

За даними міськстанції "швидкої допомоги", у результаті акцій протесту у Бішкеку в четвер постраждали близько тридцяти осіб. У більшості постраждалих травм, отримані від ударів камінням, забиті місця. У важкому стані людей немає, повідомили в міськстанції.

Повідомлялося також, що Акаєв у ході зустрічі в Бішкеку із представниками ОБСЄ, які прибули в четвер у республіку, попросив політичного притулку на російській військовій базі в Канті, що належить антитерористичній коаліції.

За матеріалами РІА "Новини", РБК

Читайте також:

Киргизьку опозицію не почули: Акаєв не піде, парламент склав присягу

Революція охоплює всю Киргизію. Міліція переходить на сторону опозиції

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:58
"Я не повторю помилки Луцького". Інтерв’ю з Ксенією Семеновою про те, що чекає на НАУ
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, є постраждалі
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
Усі новини...