США знову можуть збільшити допомогу Україні

П'ятниця, 25 березня 2005, 12:16
Конгрес США може повернутися до питання допомоги Україні і збільшити її, як пропонував президент Джордж Буш.

Про це сказав в інтерв'ю радіо Свобода лідер демократів у Конгресі Гаррі Рід, який відвідав Київ з делегацією Конгресу.

Рід назвав рішення палати представників Конгресу США про скорочення допомоги "несправедливим".

"Ми маємо двопалатний законодавчий орган, і палата представників не визначає, що робити нам. І ми збираємося повернутися до цього питання, щоб зробити те, що ми можемо. Щоб відновити цифри, запроновані адміністрацією – якщо не збільшити їх".

Водночас на питання щодо скасування поправки Джексона–Веніка, то Рід зазначив, що це питання слід детально вивчити, оскільки "поправка Джексона—Веніка існує вже досить давно, і ми повинні подивитися конкретно на Україну, чи має вона ще ці придушення (євреїв, через що була введена поправка щодо СРСР)".

Щодо реакції США на виведення українських військових з Іраку, то Рід зазначив, що "це рішення, яке має схвалювати українська влада, а не Сполучені Штати".

На питання, як пройшов візит в Україну, Рід відповів, що вони "дуже задоволені" зустріччю з Ющенком та представниками неурядових організацій, які допомогли владі робити правильні кроки.

Він також висловився за те, щоб Ющенко виступив у Конгресі.

"І демократи, і республіканці вважають, що він повинен мати можливість це зробити. Як я вже сказав, він герой міжнародного масштабу, і було б добре не лише для нашої держави, але й для всього іншого світу, якби він виступив із промовою в залах Конгресу. Коли він приїде до нас на початку квітня, він зможе виступити. Ми працюватимемо над цим, коли повернемся",- сказав Рід.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування