Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Акаєв таки втік з Киргизії й вважає себе президентом

П'ятниця, 25 березня 2005, 17:07
Скинутий президент Киргизії Аскар Акаєв підтверджує, що перебуває за межами Киргизстану й називає те, що відбулося в країні в четвер, антиконституційним переворотом.

Про це йдеться в зверненні Акаєва, яке прийшло електронною поштою в киргизьке агентство "Кабар".

"В умовах, що склалися, я прийняв рішення, щоб уникнути кривавих ексцесів тимчасово, покинути країну. Це було зроблено в ім'я гуманізму, щоб уникнути кровопролиття, запобігти жертвам", - стверджує Акаєв.

"Як законно обраний глава держави, я й надалі залишуся невід'ємним провідним учасником державних і політичних процесів у республіці. Спроба неконституційним шляхом позбавити мене президентських повноважень є державним злочином. Моє нинішнє перебування поза країною - це тимчасове явище", - йдеться в документі.

Він також зазначив, що в республіці "здійснено антиконституційний державний переворот". "Купка безвідповідальних політичних авантюристів і змовників стала на кримінальний шлях захоплення влади шляхом силових акцій. Розбійні дії здійснюються екстремістами під брехливими революційними гаслами й закликами", - йдеться в документі.

Він підкреслив, що залишився прихильником "вирішення питань мирним шляхом". "Коли некерована хвиля, стала накочуватися на Білий дім, я дав, незважаючи на рекомендації низки своїх радників, тверду вказівку, щоб уникнути жертв, у силові акції не вступати й зброю не застосовувати", - стверджує Акаєв.

"Сотні мільйонів людей в усьому світі наочно переконалися, що ж із себе представляла маса, яка діяла за вказівкою екстремістів, одурманених людей, які за злочинним наказом ватажків штурмували Білий дім, а потім зайнялися в місті погромами й підпалами. Розбій і грабежі тривають і зараз", - сказано в документі.

Акаєв також закликав "тих осіб, які встали на незаконний шлях", повернути ситуацію у первинний стан, відновити конституційний правопорядок.

У той же час агентству "Кабар" не відомо, де зараз перебуває Акаєв.

Тим часом, дружина президента Майрам Акаєва повідомила "Російській газеті", що Акаєв за узгодженням з європейським співтовариством залишив Бішкек ще до штурму будинку уряду, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми в безпеці, але країна гине. Натовп бойовиків зайнявся мародерством, і увесь світ зараз спостерігає це. У ці найбільш складні для всіх нас хвилини хочу сподіватися, що люди повернуться до розсудливості", - цитує "Російська газета" слова дружини Акаєва.

"Українська правда"

Читайте також:

Путін готовий прийняти скинутого Акаєва

Парламент затвердив в.о. президента Киргизії Бакієва

В.о. президента Киргизії буде спікер. Розвідка США знає, що Акаєв не виїжджав

Киргизьку опозицію не почули: Акаєв не піде, парламент склав присягу

Революція охоплює всю Киргизію. Міліція переходить на сторону опозиції

За лист до губернатора з революційної Киргизії відкликали дипломата

На революції в Киргизії Україна захищає опозицію

Киргизька опозиція громить будинки влади й братається з міліцією

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування