Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна не сваритиметься з Росією через морський десант

П'ятниця, 25 березня 2005, 18:37
Український прем'єр Юлія Тимошенко заявляє, що інцидент у Феодосії, пов'язаний з висадкою російського десанту на українській території, не вплине на двосторонні відносини й досягнуті домовленості.

"Ми не будемо руйнувати жодних домовленостей з Російською Федерацією. Ми з Росією буде шукати таку ж гармонію, яку ми намагаємося знайти в суспільстві й у політикумі України", - заявила вона в п'ятницю в інтерв'ю журналістам.

Міністр оборони Анатолій Грищенко вважає, що інцидент із російським десантом не сприяє зміцненню україно-російських відносин.

Під час гарячої телефонної лінії в газеті "Факти" міністр відзначив, що інциденту можна було б уникнути, якби російська сторона повідомила, що на кораблі є підрозділ морської піхоти, є бойова техніка, що буде використовуватися для проведення навчань.

"Відразу було би поставлене питання про законність їхніх навчань й інцидент був би вичерпаний. Не було б продовження, навіть якби це була чиясь помилка", - сказав міністр.

Говорячи про причини висадки десанту, Гриценко підкреслив, що це могло відбутися в результаті незнання законів. Або ж це була теоретична "перевірка на міцність", - відзначив міністр.

Секретар Ради національної безпеки й оборони Петро Порошенко сподівається, що інцидент у Феодосії є помилкою.

"Якщо ж це не було помилкою, то це - провокація, і винні повинні зазнати кари. Я - оптиміст і вірю, що це була помилка. Якщо це хтось зробив навмисно, то це має зовсім чітку назву - провокація", - заявив Порошенко.

"Якщо це провокація, то винні повинні зазнавати кари. Люди, які перешкоджають досягнутому високому рівню співробітництва, взаєморозумінню на рівні Ющенко-Путін, серйозних позицій на рівні комісій, що формуються, відповідних комітетів рад безпеки, повинні бути покарані", - підкреслив він.

Як повідомлялося, великий десантний корабель "Микола Фільченков" 23 березня в 07.55 перетнув держкордон України в районі Феодосії. Без дозволу української сторони о 10.40 корабель почав висадку на морський десантний полігон у районі гори Опук особового складу й техніки 382-го окремого батальйону морської піхоти російського ЧФ (усього 142 особи й 28 одиниць техніки).

Український МЗС виступив із цього приводу з нотою протесту. Росіяни пояснюють інцидент "технічним недопрацюванням". У четвер увечері один з найближчих соратників Тимошенко, глава СБУ Олександр Турчинов заявив, що перебування російського флоту на території України "суперечить національним інтересам України".

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Російський флот створює дискомфорт для українців - глава СБУ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування