Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Киргизький Ківалов пішов у відставку. Киргизи хочуть повернути Акаєва

Неділя, 27 березня 2005, 14:55
Призначено нового главу Центвиборчкому Киргизії. Ним став колишній заступник голови ЦВК Тургунали Абдраїмов, повідомляє в неділю киргизьке інформаційне агентство "Кабар".

Колишній глава ЦВК Сулайман Іманбаєв подав у відставку за станом здоров'я.

Новий голова ЦВК підтвердив повноваження нового парламенту Киргизії. Він оголосив, що повноваження нового складу парламенту зберігаються, і всі депутати четвертого скликання легітимні.

Попередній склад двопалатного парламенту визнаний таким, що завершив свій строк роботи.

Зі складу парламенту третього скликання, що складався із двох палат, у новий парламент після виборів, що відбулися, зуміли пройти поки 22 депутата.

Однак низка таких депутатів уже призначені на державні посади.

Тим часом, у Бішкеку повстала народна дружина, яка протягом трьох днів охороняла будинок уряду.

Сдавши вахту, вони прийшли в будинок парламенту, протестуючи проти того, що незважаючи на революцію, законом визнаний новий парламент, сформований Аскаром Акаєвим.

"Нова влада віддала повноваження, які їм дав народ, акаєвським. У рядах лідерів розкол, тому що ложка одна, а сьорбати з тарілки хочуть всі", - сказав РІА "Новини" один з народних дружинників.

За його словами, прості люди, що повалили владу Акаєва, незадоволені діями своїх лідерів, які пішли на компроміс із колишньою владою.

"Ми хочемо тиші й спокою. І щоб нова влада думала про народ, а не тільки про своїх родичів. А інакше знову буде повстання", - сказав Даїрбек Єрмурзаєв - один з тих, хто також перебуває в парламенті.

Тим часом прихильники й супротивники президента Акаєва пропонують йому повернутися в країну - прихильники хочуть бачити його знову на посаді в надії відновити статус-кво, а опоненти чекають, щоб легітимно його ж відсторонити, оскільки без цього не зможуть провести легітимні вибори.

"Акаєв став ключовою фігурою в переговорах розрізнених киргизьких еліт, які б'ються за владу. І отримавши Акаєва, Росія отримала головний козир у міжнародному посередництві, без якого Бішкеку вже не обійтися", - відзначає РІА.

Тим часом ОБСЄ заявила, що вважає плани нового керівництва Киргизії провести позачергові президентські вибори в цій країні в червні 2005 року нереалістичними. Про це в неділю повідомляє британська Бі-Бі-Сі.

За даними телерадіокорпорації, представник ОБСЄ в Киргизії Маркус Мюллер заявив, що відповіді на багато питань поки ще не знайдені, і поки політичні сили країни не прийдуть до компромісу, проведення виборів може тільки підсилити хаос.

Раніше в суботу Збори народних представників (верхня палата парламенту) Киргизії ухвалили рішення щодо призначення виборів президента країни на 26 червня цього року. Виконуючий обов'язки президента Киргизії Курманбек Бакієв заявив на прес-конференції в суботу, що візьме участь у майбутніх виборах.

Інтерфакс-Україна, РІА

Читайте також:

Киргизького президента виберуть у червні. Акаєв у Росії

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування