Контрабандисти ракет в Іран і Китай загинули як Малєв

Вівторок, 29 березня 2005, 21:48
Служба безпеки України в 2004 році "виявила й припинила" діяльність міжнародної злочинної групи торговців зброєю на території України, у яку входили громадяни Росії, України й Австралії.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив заступник начальника прес-служби МЗС України Дмитро Свистков.

Коментуючи суперечливі повідомлення, що стосуються незаконного вивозу з України в 2000-2001 роках крилатих ракет у Китай й Іран, Свистков повідомив, що встановлено, що ці особи під виглядом вивозу з України в Росію здійснили в зазначений період поставки 12-ти крилатих ракет типу Х-55 у Китай й Іран.

"По зазначених фактах порушено низку кримінальних справ, у ході розслідування яких установлене наступне: на початку 2000 року громадяни Росії з використанням підроблених документів при сприянні громадянина України здійснили контрабанду шести ракет Х-55СМ у Китай. Після їхнього вивозу українській стороні було надано підроблений сертифікат доставки ракет у Російську Федерацію", - відзначив представник МЗС.

Він також повідомив, що "у травні-червні 2001 року громадяни України й Австралії, використовуючи такі ж фіктивні документи від імені державної компанії "Росвооружение" здійснили незаконний вивіз в Іран ще шести ракет Х-55 і комплекту наземного встаткування для їхньої перевірки КНО-120".

Свистков підкреслив, що незаконно вивезені з України ракети боєголовок не мали, їхнє використання за бойовим призначенням, з урахуванням особливостей технічних елементів, можливе тільки зі спеціальних літаків.

"Тепер в Апеляційному суді Київської області триває розгляд кримінальної справи за обвинуваченням одного зі співучасників у здійсненні контрабанди шести крилатих ракет Х-55 і КНО-120 в Іран, слідство по якому завершено ще в серпні 2004 року".

"Інший співучасник здійснення контрабанди ракет у Китай - громадянин Росії в липні 2004 року затриманий правоохоронними органами Чехії за клопотанням української сторони й тепер триває процес його екстрадиції в Україну", - повідомив представник МЗС.

"Двоє громадян, які брали безпосередню участь у здійсненні контрабанди озброєнь, загинули в дорожньо-транспортних пригодах в 2002 й 2004 роках", - сказав Свистков.

Як відомо, у ДТП при старій владі в Україні загинув також глава "Укрспецекспорту" Валерій Малєв.

Читайте також:

ПІСКУН ПІДТВЕРДИВ, ЩО ПРИ КУЧМІ В ІРАН ПРОДАЛИ РАКЕТИ

США хочуть знати, що при Кучмі продавали в Китай й Іран


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування