Європейський суд поставив на місце Вітренко і Симоненка

Середа, 30 березня 2005, 10:27
Європейський суд з прав людини у вівторок виніс обвинувальний вирок проти України через порушення свободи слова.

Газета "День" звернулася до Європейського суду з прав людини з наміром оскаржити рішення українських судів у справі захисту честі та гідності Наталії Вітренко та Петра Симоненка.

Йшлося про дві статті відомої журналістки Тетяни Коробової, яка виклала особистий погляд на місце цих політиків у президентській кампанії 1999 року.

Згадані політики заявили, що опубліковані відомості не відповідають дійсності і, згідно з рішенням українських судів, отримали за це відповідне відшкодування.

Натомість Європейський суд, куди зі скаргою звернулася газета "День", постановив, що рішення українського суду суперечить статті 10-ій Конвенції прав людини щодо свободи вираження думки.

Держава Україна впродовж трьох місяців має сплатити газеті "День" понад 5 з половиною тисяч євро матеріальних збитків, 33 тисячі - моральних та ще 5 з половиною тисяч євро судових витрат.

Адвокат Дмитро Кутах, який представляє інтереси газети "День", в інтерв"ю "Німецькій хвилі" пояснив: "Ми будували свій захист на тому, що межі критики політиків значно ширші. Йшлося про оціночні судження. Це було основною підставою нашої заяви до Європейського суду."

Адвокат висловив сподівання, що цей судовий прецедент посприяє швидшій імплементації норм європейського медійного права в практику українського судочинства.

Німецька хвиля


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News