Люди Березовського знають, що Зінченко фігурує у справі Гонгадзе

Середа, 30 березня 2005, 11:07
Держсекретар України Олександр Зінченко фігурує в записах Миколи Мельниченка у справі Гонгадзе.

Про це радіо "Свобода" заявив представник "Фонду громадянських свобод" Олександр Гольдфарб.

"Існують підстави думати, що ця людина брала участь у діях, які призвели до злочину. В незалежності від того, чий він соратник, якщо це так, то він повинен нести відповідальність, а якщо ні – то він повинен бути очищений від звинувачень", - сказав Гольдфарб.

"Ми говоримо про це тому, що на записах є така розмова. А що, ви хочете, щоб ми приховали це тільки тому, що людина виявилася соратником Ющенка?", - додав він.

За словами Гольдфарба, Фонд Березовського володіє записом розмови між Кучмою та Зінченком щодо Гонгадзе, але поки не готовий її оприлюднити.

За його оцінкою, поки що розшифровано близько половини усіх записів, і не більше третини оприлюднено. Лише у справі Гонгадзе, за твердженням представників Березовського, існує 16 епізодів розмов, з яких оприлюднено лише п’ять.

"Свобода" зазначає, що відразу після своєї втечі з Росії, Борис Березовський оголосив війну новій російській владі. Записи Мельниченка для Березовського могли стати своєрідною зброєю масового знищення, адже в них олігарх сподівався знайти докази причетності президента Путіна до організації вибухів житлових будинків у Москві у 99 році.

Тому у квітні 2002 року Березовський запросив Мельниченка до Лондона, де домовлявся про купівлю усього наявного в нього аудіоархіву.

Копії своїх записів Мельниченко передав у руки бостонського історика Юрія Фельштинського, який у той час, за сприяння Березовського, працював над книгою "ФСБ підриває Росію".

"Безперечно, я збираюся їх залишити в себе, хіба що буде ухвалено якесь інше рішення, з яким я погоджуся. Я радий, що мені була надана щаслива можливість ознайомитися з матеріалами записів розмов у кабінеті Кучми. Для мене як для історика це надзвичайно цікаво", - зазначає Фельтшинський.

"Якщо дивитися на записи Кучми з історичної точки зору, як до певного жанру, то взагалі-то у розпорядженні істориків не так багато матеріалів, записаних у кабінеті президента держави. Ми докладали багато зусиль, щоб у цій складній ситуації поводити себе максимально коректно щодо України, українських політиків та до тих людей, яких ці записи торкаються", - додає він.

За словами Фельштинського, окрім нього та Мельниченка, копії усього архіву записів ще в декількох людей. Тому, нові подробиці розмов в кабінеті Кучми можуть продовжувати виринати з інших джерел, прямо не пов’язаних з Борисом Березовським.

Фельштинський визнає, що записи Мельниченка можуть бути використані для шантажу деяких українських політиків, але каже, що він особисто не давав нікому підстав підозрювати себе у непорядній грі із записами.

Читайте також:

Березовський розповів, як давав Мельниченку 50 тисяч доларів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування