Ющенко пообіцяв митникам тюрми. За комп’ютери, оформлені як чушки

Середа, 30 березня 2005, 13:07
Президент України Віктор Ющенко вимагає від митниці за два місяці провести кардинальну кадрову чистку і за один місяць - надати результати перевірки діяльності 50 митниць.

Про це Ющенко заявив у середу у Києві, представляючи нового голову Державної митної служби України Володимира Скомаровського.

"Сюди потрібні нові кадри. Я даю ще 60 днів на те, щоб мені доповіли, що ця проблема у митниці вирішена: достойні, які можуть виконувати ці функції, – призначені, а люди, які не гідні – повинні іти або в тюрму, або, якщо на це не заслуговують, - на інше місце роботи", - зокрема сказав Ющенко.

Він наголосив: "Кардинальна чистка служби - це моя вимога. На напівзаходи я не погоджусь".

Говорячи про сьогоднішню ситуацію в Держмитслужбі президент підкреслив, що в ній "все зраджено", і що люди, які повинні були представляти в рамках цього інституту інтереси держави, не виконували свої обов'язки.

"Ми маємо саму діряву митницю", - наголосив президент, звинувативши при цьому присутнє керівництво Держмитслужби в тому, що воно замінило служіння державі служінням своїм родинам, власним інтересам. "Ви не витримали іспит на професійність і моральність", - наголосив Ющенко.

Окремою темою, на якій зупинився президент, була відсутність фахової митної політики у державі. Звертаючись до присутніх митників, він наголосив, що на багатьох українських підприємствах їм "співають анафему", оскільки, за словами Ющенка, через ту митну політику, яку впроваджує Держмитслужба, ніколи не буде ні української кераміки, ні українського телевізора.

В цьому контексті президент наголосив, що часто митні ставки перевищують 100% ціни самого товару. "Як повинна поступити сторона, яка зацікавлена в цьому обороті? Іти на хабар… Тому всі шахраї в черзі стоять до вас", - сказав Ющенко, наголосивши при цьому, що на однорідні товари ставки мита на різних митницях відрізняються в 5 разів.

Окремою проблемою Ющенко назвав штучне заниження митної вартості на окремі види товарів, яке інколи сягає десятки разів, зокрема, це стосується схем незаконного відшкодування ПДВ.

Президент також навів приклад, коли на митницях комп'ютерна техніка оформлюється як алюмінієві чушки, коли пара взуття декларується по 2 долари, а коштує, як мінімум, 20 доларів, коли телевізори завозяться під виглядом кінескопів.

"Торік ввезено 1 млн. 400 тис. кінескопів, а легальне виробництво становило 400 тис. телевізорів. Я вас запитую, куди дівся 1 млн. кінескопів?", - звернувся Ющенко до керівництва Держмитслужби. При цьому він попередив, що першими за всі ці діяння відповідатимуть ті, "в кого багато зірок на погонах".

"Медовий ваш місяць закінчився", - сказав Ющенко, наголосивши, що працювати в Держмитслужбі залишаться тільки професіонали. "Через 30 днів по 50-ти митницях я чекаю персональну доповідь у мене", - наголосив президент і зазначив, що до перевірки будуть залучені представники з різних відомств, зокрема СБУ, МВС, прокуратури.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування