Газ подорожчає, бо Росія хоче за нього тільки гроші

Середа, 30 березня 2005, 14:57
Російська компанія "Газпром" хоче оплачувати транзит газу по території України тільки грішми, відмовившись від бартерних розрахунків.

Про це сказано в повідомленні Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" з посиланням на зустріч міністра палива й енергетики Івана Плачкова, голови правління "Нафтогазу України" Олексія Івченка й голови правління "Газпрому" Олексія Міллера в Москві 28 березня.

"Газпром" запропонував українській стороні оплачувати послуги за транзит російського газу по території України коштами в повному обсязі, відмовившись від бартерних розрахунків", - сказано в повідомленні.

"Газпром" пропонує підвищити тарифну ставку за транзит газу, а також ціну газу, який Україна буде купувати в Росії, до європейського рівня.

Коментуючи цю ситуацію, російський "Коммерсант" зазначає, що в такому разі ціна на газ буде підвищена з п'ятдесяти доларів за тисячу кубометрів до європейського рівня у вісімдесят доларів.

У підсумку, як стверджує "Коммерсант", Києву доведеться додатково платити за російський газ 690 млн. доларів щорічно.

Проте Україна, у свою чергу, планує більше брати за транзит російського газу до Європи, і це дозволить їй частково компенсувати додаткові витрати, зазначає видання.

Як повідомлялоcя, у липні 2004 року Україна й Росія домовилися про умови транзиту через територію України 112 млрд. куб. м російського газу в 2005 році.

За домовленістю, ставка за транзит газу становить 1,09 долара за 1 000 куб. м на 100 кілометрів.

В оплату транзиту Росія поставить 23 млрд. куб. м газу за ціною 50 доларів за 1 000 куб. м, решту плати за транзит буде внесено грішми.

В 2004 році транзит природного газу через територію України збільшився на 10,3%, або на 12,75 млрд. куб. м до 136,85 млрд. порівняно з 2003 роком.

Українські новини, ВВС

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування