Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія відкидає причетність до скандалу з українськими ракетами

Середа, 30 березня 2005, 20:54
Росія не причетна до скандалу в Україні через контрабандні поставки крилатих ракет до Ірану і Китаю, йдеться в коментарі департаменту інформації й преси МЗС Росії.

"Наскільки нам відомо, в Україні розкриті факти продажу крилатих ракет Х-55 у Китай й Іран. У цей час щодо цих угод ведеться слідство", - йдеться в коментарі.

"Що стосується так званого "російського сліду", то, як відзначається й в українській пресі, якщо в справі й фігурували якісь документи, які згадують російські організації, то всі ці документи фальшиві. Іншого й бути не могло", - підкреслили в МЗС РФ.

Напередодні заступник начальника прес-служби МЗС України Дмитро Свистков повідомив, що Служба безпеки України минулого року виявила й припинила діяльність на території країни міжнародної злочинної групи торговців зброєю, до якої входили громадяни Австралії, Росії й України.

"Встановлено, що ці особи під видом вивозу з України до Російської Федерації здійснили в 2000-2001 роках незаконні поставки 12 крилатих ракет типу Х-55 у Китай й Іран", - сказав Свистков.

За його словами, шість ракет Х-55СМ були контрабандою доставлені в Китай з використанням підроблених документів. В Іран були незаконно вивезені ще шість ракет Х-55 і комплект наземного устаткування для їхньої перевірки КНО-120.

Ракети Х-55 являють собою радянський аналог американської ракети "Томагавк" і призначені для нанесення точкових ударів по стратегічних об'єктах.

Фахівці відзначають, що у світі не існує системи ПРО, яка могла б знищити подібну ракету з дальністю польоту до трьох тисяч кілометрів. Х-55 здатна огинати об'єкти й рельєф земної поверхні на висоті від 20 до 100 метрів.

Авторитетний український щотижневик "Дзеркало тижня" раніше повідомив, що ракета знаходиться на озброєнні стратегічних авіаційних комплексів Ту-160 і Ту-95. На військових складах України в 1991 році перебувало біля тисячі таких ракет.

РІА "Новості"

Читайте також:

Контрабандисти ракет в Іран і Китай загинули як Малєв

ПІСКУН ПІДТВЕРДИВ, ЩО ПРИ КУЧМІ В ІРАН ПРОДАЛИ РАКЕТИ

США хочуть знати, що при Кучмі продавали в Китай й Іран

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування