Ющенко знайшов нафту для "Одеса-Броди"? Він каже, що без Папи не було б революції

Понеділок, 11 квітня 2005, 14:26
Польща й надалі переконувати європейські країни в тому, що Україна має стати членом Євросоюзу.

Про це заявив президент Польщі Александер Кваснєвський під час спільної прес-конференції з президентом України Віктором Ющенком.

"Єдине, про що я не хотів би зараз говорити - це про дати прийняття рішень по Україні. Бо я цього не знаю і не хотів би говорити людям того, чого я не знаю", - сказав він.

"Ми будемо переконувати, що Україна має знайти місце в Євросоюзі", - наголосив Кваснєвський.

"Ми пропонували Євросоюзу, щоб він прийняв чітку позицію щодо України і вважаю, що завдяки цьому Польща здобула лише добру позицію в ЄС", - сказав Кваснєвський, відповідаючи на питання, чи не зашкодить активна позиція Польщі її відносинам з Брюсселем і Москвою.

"Зараз ми теж повинні полегшувати роботу Україні. Я також хотів би подумати про справу віз. Це, звичайно, дорого коштує, бо не йтимуть гроші до бюджету, але ЄС має подумати про студентів, про молодь, про науковців. Ми сприятимемо таким розмовам (про безвізовий режим)", - пообіцяв польський президент.

У свою чергу Ющенко сказав, що українська сторона дуже цінує дружбу з Польщею протягом останніх років. Він привітав відродження консультативних зустрічей двох президентів.

За його словами, сторони обговорили під час переговорів спільну діяльність по зміцненню інтеграційного курсу України в Європу, і було запропоновано підписати угоди, які б узгоджувалися з планом дій Україна-ЄС.

Він також просив Польщу сприяти, щоб Україна була визнана країною з ринковою економікою та спрощенню візового режиму для студентів, журналістів, науковців та бізнесменів.

Також президенти обговорили закінчення будівництва нафтогону "Одеса-Броди-Гданськ". За словами Ющенка, це "найважливіший енергетичний проект в Європі за 10 років", будівництво якого було "надто політизоване".

У свою чергу Кваснєвський зазначив, що польська сторона "дуже зацікавлена" в добудові нафтогону до Гданська. За його словами, якщо раніше не було переконання, що є каспійська нафта для цього проекту, то тепер президент України запевнив його, що "така нафта є".

Ющенко також подякував президенту за участь у переговорах під час помаранчевої революції. Він також згадав роль Іонна-Павла ІІ в подіях в Україні, зазначивши, що "можливо, без його благословення і молитви події в Україні мали б інше завершення".

У свою чергу Кваснєвський зазначив, що зустрічався з Папою більше 20 разів "і не було такої розмови, де б він не говорив про Україну, він дуже добре до неї ставився, і найщасливішим днем для нього було завершення помаранчевої революції".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування