Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії починають панікувати, що разом з Україною підуть усі в НАТО

Понеділок, 11 квітня 2005, 14:31
Через п'ять років всі західні республіки колишнього СРСР увійдуть до НАТО й будуть рухатися в зону тяжіння Євросоюзу.

Таку думку в понеділок висловив на прес-конференції заступник директора Інституту Європи РАН Сергій Караганов, повідомляє РІА "Новості".

Караганов відзначив, що головною проблемою російської політики на європейському напрямку є відсутність у Росії стратегічного бачення в загальноєвропейському контексті.

"Крім того, політика у відношенні ЄС страждає ще й від слабкості її бюрократичного забезпечення", - додав експерт.

За його словами, "через відсутність стратегічної мети, ми приречені на відступи, однобічні поступки, часто не тільки не вигідні, але й шкідливі".

"Наприклад, некомпетентність на переговорах по Калінінграду привела до повного програшу російської сторони - росіяни мають одержувати візи для переїзду з однієї частини країни до іншої", - сказав Караганов, відзначивши, що, крім того, різко подорожчав транзит.

На думку експерта, все це нагадує "політику пізнього Горбачова або раннього Єльцина - Козирєва". "Якщо Росія не змінить свою політику, то може стати ще більш незалежним центром, ніж могла б собі дозволити. Причому не центром сили, а центром слабкості", - підкреслив політолог.

Караганов також повідомив, що зараз "для того, щоб прикрити концептуальний вакуум, який утворився у відносинах РФ й ЄС", обидві бюрократії придумали прикриття - підписання угод з так званих "чотирьох загальних просторів" - економічного, зовнішньої безпеки, внутрішньої безпеки й культури.

Однак, відзначив він, більшість учасників ситуаційного аналізу не радить російській стороні йти на поспішне виведення формальних угод "про простори", особливо якщо мова в них піде не про стратегічні напрямки співробітництва, а про конкретні поступки.

На думку політолога, замість цього "необхідно зосередитися на підготовці великого договору "Росія - ЄС", що прийде на зміну Угоді про партнерство й співробітництво від 1994 року".

Головне, на думку фахівця, Росії необхідно визначитися, чи хочемо ми бути з Європою або ми хочемо залишитися одні із населенням, яке зменшується. "Якщо визначимося, то треба буде змушувати самовизначатись і ЄС у відношенні РФ", - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування